Θέατρο, Χειμώνας 2012 - 13: Οι καλύτερες παραστάσεις

Μενού για όλα τα γούστα, παρά το άδειο πορτοφόλι. Η κρίση δεν φαίνεται να πτοεί το θέατρο, αφού και αυτόν τον θεατρικό χειμώνα οι παραστάσεις που θα ανέβουν θα είναι πολλές. Νέες προτάσεις στον θεατρικό χάρτη της πόλης, εντυπωσιακές παραγωγές και επαναλήψεις έργων που δεν έχει χορτάσει το κοινό.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μεταφραστές, θεατρικοί συγγραφείς και παραγωγοί στέκονται σε θέση εκκίνησης, καθώς είναι έτοιμοι να προσφέρουν στο κοινό παραστάσεις για όλα τα γούστα. Τον πλέον θεατρικό μήνα του χρόνου, τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας ελκυστικές ιστορίες, δυνατές συνεργασίες, έργα-εκπλήξεις και παραστάσεις που επαναλαμβάνονται με γεύση επιτυχίας από τα παλιά.

Αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές από τις παραστάσεις που περιμένουμε για τη σεζόν 2012 - 2013.

«Chicago»

Από τις 27 Οκτωβρίου στο Παλλάς έρχεται το «Chicago», ένα μιούζικαλ που στη διάρκεια της θεατρικής πορείας του στο Broadway κέρδισε 6 βραβεία Tony, 2 βραβεία Olivier, 5 βραβεία Κριτικών (Drama Desk Awards), αλλά και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998, πραγματοποιώντας συνολικά 6.472 παραστάσεις! Ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού και με ένα λαμπερό καστ ηθοποιών: Σμαράγδα Καρύδη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αντώνης Λουδάρος και σε ρόλο-έκπληξη η Μαρινέλλα!

«Μια τρελή σαραντάρα»

Στο Μικρό Παλλάς θα δούμε και φέτος τη λαοφιλή Βίκυ Σταυροπούλου ως «τρελή σαραντάρα». Το αριστουργηματικό δίδυμο Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος ανέβασε το 1960 την κωμωδία «Σαράντα και...» με τη Μαίρη Αρώνη ως Τζένη Πετρομιχάλη, μια σαραντάρα χήρα, ολίγον πεταχτούλα, που ερωτεύεται ένανν γοητευτικό αλλά φτωχό βιολιστή. Η μεγάλη επιτυχία του έργου οδήγησε τους συγγραφείς έπειτα από πολλά χρόνια στην κινηματογραφική διασκευή «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε και απογείωσε η Ρένα Βλαχοπούλου. Πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, την εκρηκτική Τζένη Πετρομιχάλη καλείται να ερμηνεύσει η Βίκυ Σταυροπούλου και τον θίασο στελεχώνουν ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, η Ελένη Κρίτα, η Βάσω Γουλιελμάκη, ο Στράτος Χρήστου, ο Κωνσταντίνος Κακούρης, ο Γιώργος Δεπάστας και η Νεφέλη Ορφανού. Διασκεύασε ο Θοδωρής Πετρόπουλος και σκηνοθετεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

«Οθων και Ποθούλα»

Τη νέα κωμωδία του Ακη Δήμου «Οθων και Ποθούλα» θα ανεβάσει ο Σταμάτης Φασουλής φέτος τον χειμώνα στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν». Ενας άλλοτε οικονομικά κραταιός βιοτέχνης πτωχεύει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη μεζονέτα του στα βόρεια προάστια και να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του στο προικώο της στο Κουκάκι. Ο Οθων Μολοχάνθης και η σύζυγός του Δωδώνη θα βρεθούν να συγκατοικούν με την Ποθούλα Ραρράκου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 17 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστούν οι Σταμάτης Φασουλής, Σοφία Φιλιππίδου, Θανάσης Αλευράς, Σοφία Φαραζή, Κωνσταντίνος Καρβέλης και σε ρόλο-έκπληξη η Βέρα Κρούσκα!

«Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους»

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, αφού πέρυσι θεράπευσε «Τη σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη», τώρα καταπιάνεται με «Τη σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους». Ετσι θα ονομάζεται η συνέχεια της sold out θεατρικής κωμωδίας της, στην οποία νέοι ασθενείς του σεξολόγου Γιάννη Ζουγανέλη θα είναι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Τζόυς Ευείδη. Σκηνοθετεί η Δήμητρα Παπαδοπούλου και η Αγγελίτα Τσούγκου </p>

«Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος»

Η αγαπημένη κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης». Ο Σπύρος Παπαδόπουλος στον ρόλο του αφελή πλην τίμιου υπαλληλάκου, η νιόπαντρη Κατερίνα Παπουτσάκη στον ρόλο της κακομαθημένης κόρης, ο Ταξιάρχης Χάνος στον ρόλο του απεγνωσμένου διευθυντή για τις οικονομικές του ατασθαλίες και η Τζένη Μπότση στον ρόλο της μοιραίας γυναίκας συναντιούνται κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια και δημιουργούν μια κωμωδία παρεξηγήσεων μεταφέροντάς μας σε μια Ελλάδα του χθες, που έχει στοιχεία από την Ελλάδα του σήμερα.

«Αντρες έτοιμοι για όλα»

Το 1997 είδαμε όλοι στον κινηματογράφο το φιλμ «Full Monty». Ωστόσο, το 1987 στη Νέα Ζηλανδία οι συγγραφείς Stephen Sinclair και Anthony McCarten είχαν παρουσιάσει μια κωμωδία με το ίδιο ακριβώς θέμα με τον τίτλο «Ladies Night». Οι Παπαθανασίου και Ρέππας ανέλαβαν την απόδοσή του στα ελληνικά και σκηνοθετούν φέτος τον χειμώνα την παραγωγή «Αντρες έτοιμοι για όλα» στο Θέατρο «Λαμπέτη». Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου και Νίκη Λάμη.

«Βάλ’ τον υπουργό στην πρίζα»

Πριν από δεκαέξι χρόνια, το 1996, οι Παπαθανασίου και Ρέππας παρουσίασαν την κωμωδία «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα» στον απόηχο του Ωνασείου και της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη. Ηταν μια τρελή φάρσα με θέμα τη διαπλοκή και τις σκοτεινές δοσοληψίες στο πολιτικό παρασκήνιο. Φέτος, το δίδυμο επανέρχεται στο ίδιο θέμα με ένα καινούργιο έργο. Επτά γελοίοι χαρακτήρες, η σύζυγος του πρωθυπουργού (Χρυσούλα Διαβάτη), η ερωμένη του, μια Ινδή πριγκίπισσα (Σοφία Μουτίδου), η κόρη του (Βάσω Λασκαράκη), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), ο κουτοπόνηρος Ινδός υπηρέτης του (Μιχάλης Ρέππας), ο υπουργός Αμύνης (Χάρης Γρηγορόπουλος) και ο γραμματέας του (Φώτης Σπύρος), κάνουν τα πάντα για να συντηρήσουν τις σκουριασμένες δομές. Και όλο αυτό το ένοχο παρασκήνιο το φορτώνουν στην πλάτη ενός αθώου υδραυλικού (Δημήτρης Λέκκος).

«Αγρια Δύση»

Τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αποθήκη θα δούμε ένα… κρητικό γουέστερν, του οποίου η ιστορία εκτυλίσσεται στα Λιβανιάννα των Σφακίων. Μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο χωρίς πελάτες, χωρίς νερό, χωρίς τηλέφωνο λόγω της οικονομικής κρίσης δοκιμάζει τις αντοχές της σχέσης της μάνας (Ρένια Λουιζίδου) και των δίδυμων παιδιών της (Τζένη Θεωνά, Λευτέρης Ελευθερίου). Ενας παλιός έρωτας (Θοδωρής Αθερίδης) της μάνας θα κάνει την εμφάνισή του είκοσι πέντε χρόνια αργότερα και θα φέρει καινούργια προβλήματα πριν από τη λύση. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Αθερίδη.

«Οδύσσεια»

Στις 26 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η πιο φιλόδοξη ίσως παραγωγή της σεζόν, η «Οδύσσεια». Σκηνοθετεί για το Εθνικό μας Θέατρο ένας διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης, ο Μπομπ Γουίλσον. Η «Οδύσσεια» θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο του 2013 και θα μεταφερθεί στη συνέχεια για τρεις εβδομάδες στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Την ομάδα των ηθοποιών αποτελούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Θανάσης Ακκοκαλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Ακης Σακελλαρίου, Γιώργος Τζαβάρας, Αποστόλης Τότσικας, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κοσμάς Φοντούκης.

«Ο άνθρωπος της Βροχής»

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης θα ντυθεί «Ανθρωπος της Βροχής» στο Γκλόρια. Το 1988 έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Rain Man» με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν, τον Τομ Κρουζ και τη Βαλέρια Γκολίνο. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Οσκαρ και τελικά απέσπασε τέσσερα. Στην παράσταση θα δούμε τους Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Τσάρλι (τον αδελφό του αυτιστικού, που υποδύθηκε ο Τομ Κρουζ), ενώ τη φίλη του, τη σέξι Σουζάνα, θα υποδυθεί η Κλέλια Ρένεση. Η παράσταση θα είναι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Αχ, αυτά τα φαντάσματα»

Το έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο με τίτλο «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και διασκευή Θοδωρή Πετρόπουλου ανεβαίνει στο Θέατρο Βρετάνια. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη κωμωδία, που έχει στόχο να γελοιοποιήσει τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το χρήμα είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα στη ζωή. Παίζουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αρης Σερβετάλης, Φαίη Ξυλά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κίμωνας Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Βαγγέλης Ρωμνιός.

«Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν»

Υστερα από δεκατρία χρόνια, η παράσταση- θρύλος που έχει σαρώσει όλα τα θεατρικά βραβεία (έργου, παράστασης, σκηνοθεσίας, ερμηνείας, σκηνικού, φωτιστικού σχεδιασμού) και έχει σπάσει ταμεία επιστρέφει στο Θέατρο Ανεσις. Ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα ερμηνεύσει ξανά έναν ρόλο- σταθμό στην πλούσια καριέρα του, τον ιδιόρρυθμο κύριο Γκριν. Παρτενέρ του τότε ήταν ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Στην τωρινή διανομή τον ρόλο του Ρος Γκάρντινερ θα επωμισθεί ένας από τους εκπροσώπους την νεότερης υποκριτικής γενιάς, ο Τάσος Ιορδανίδης.

«Κίεβο»

Η ομάδα ΝΑΜΑ, μετά την πετυχημένη παράσταση «La chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο «Κίεβο» σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Μια παράσταση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα εναλλάσσονται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Φιλαρέτη Κομνηνού. Το «Κίεβο» είναι ένα έργο αλληγορικό, εμπνευσμένο από τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012.

«Αλωση της Κωνσταντίας»

Η Αννα Βαγενά μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Βασίλη Παλαιολόγο θα πρωταγωνιστήσουν στην «Αλωση της Κωνσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη, που πρόκειται να φιλοξενηθεί τον χειμώνα στο Θέατρο Μεταξουργείο. Το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρήστου Βαλαβανίδη.

«Ακρότητες»

Στο Θέατρο Προσκήνιο θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη το ψυχολογικό θρίλερ «Ακρότητες» του Γουίλιαμ Μαστροσιμόνε, σε σκηνοθεσία Εφης Μουρίκη. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες θρίλερ, όπου ο θύτης γίνεται θύμα και αντιστρόφως. Τι γίνεται όταν ο εισβολέας βιαστής αναχαιτισθεί και η αυτοδικία αντικαθιστά τον νόμο και η μόνη δύναμη που θα φέρει τη λύση είναι η βίας; Το έργο είχε γίνει και παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία. Παίζουν οι Εφη Μουρίκη, Βασίλης Μπισμπίκης, Μάρα Μοτάκη και Λήδα Χατζή.

«Ο Επιθεωρητής έρχεται»

Ενα κλασικό έργο, που κάτω από την ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή του μιλά για την ατομική ευθύνη, «επιστρατεύει» για τον επόμενο χειμώνα ο Γρηγόρης Βαλτινός (έχει αναλάβει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, αλλά και τον ρόλο του πατέρα) στη νέα θεατρική στέγη του, το Θέατρο Ιλίσια. Πρόκειται για το έργο «Ο Επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίσλεϊ, που γράφτηκε τον χειμώνα του 1944 και ακούγεται και πάλι επίκαιρο στην παρούσα συγκυρία. Μαζί του θα είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

«Οι ζωές των άλλων»

Το κινηματογραφικό αριστούργημα «Οι ζωές των άλλων», που έγραψε ιστορία και κέρδισε βραβεία, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Θησείο σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν. Ο «ομορφάντρας» από τη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση Μανώλης Μαυροματάκης πρόκειται να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα Γκερντ Βίσλερ. Ο Μαυροματάκης θα παρακολουθεί τη ζωή ενός διάσημου θεατρικού συγγραφέα (Φάνης Μουρατίδης), ο οποίος με τα έργα του αποκαλύπτει στη Δύση στοιχεία για το ανελεύθερο καθεστώς. Τη γυναίκα του συγγραφέα υποδύεται η Αννα Μάσχα. Στον ρόλο του ανακριτή θα δούμε τον Κώστα Μπερικόπουλο, ενώ τον θίασο συμπληρώνει ο Γιώργος Συμεωνίδης σε επτά ρόλους.

«Μια γυναίκα από σύμπτωση»

Η Μάρω Κοντού θα υποδυθεί στο σανίδι τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’, «Μια γυναίκα από σύμπτωση», όπως τη χαρακτηρίζει ο Ντάριο Φο στο καυστικό θεατρικό έργο του, που ανεβαίνει στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου. Εκτός από τη Μάρω Κοντού, παίζουν οι Μαρία Αντουλινάκη, Δημήτρης Λιόλιος, Βασίλης Ξενικάκης, Γιώργος Παράσχος και Δημήτρης Καμπόλης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα