Έχασε τις εκλογές η Μέρκελ στο κρατίδιο Βάδης - Βυρτεμβέργης

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο πλούσιο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης ήταν απογοητευτικό για την Άνκελα Μέρκελ και το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι έχασαν την πλειοψηφία σε μια περιοχή που θεωρούταν προπύργιό τους για 59 συνεχή έτη. Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα από τα κλειδιά που βοήθησαν στην ενίσχυση του κόμματος των Πρασίνων και στην τελική τους επικράτηση.

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (αργά το βράδυ της Κυριακής) κερδίζουν μαζί, περίπου το 46,6% των ψήφων, με τους Χριστανοδημοκράτες να περιορίζονται για πρώτη φορά στο 39%. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των Πράσινων, Βίνφριντ Κρέτσμαν, είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας και μάλιστα σε αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού το κόμμα του ήρθε πρώτο με 24,6% περίπου.

«Πρόκειται για ιστορική νίκη», δήλωσε η Κλόντια Ρόθ, που μοιράζεται την ηγεσία της παράταξης με τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε ένα ανοιξιάτικο μετεκλογικό γλέντι, που ξεκίνησε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, από τους Πράσινους, αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll.

H κεντροαριστερά ασκεί έντονη κριτική επί μακρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ, για τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της Γερμανίας, τέσσερις εκ των οποίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όταν μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς είναι αρκετά παλιοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα