Interpol : Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο SKY NEWS, η Interpol εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης

για τον Καντάφι και τους 15 στενούς συνεργάτες του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβάλλει η Διεθνής Κοινότητα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού.

Περίπου 30 άμαχοι σκοτώθηκαν, αναφέρουν κάτοικοι στο Reuters, ενώ το al Arabiya κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και 300 τραυματίες.
Εντωμεταξύ, την ώρα που οι κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίζεται ότι ελέγχει την Αλ Ζαουίγια, οι αντικαθεστωτικοί το διαψεύδουν.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία της Τρίπολης Τατζούρα, την οποία και ελέγχει ο Καντάφι. Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, στην περιοχή ακούστηκαν και πυροβολισμοί καθώς οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη προσπάθησαν να καταπνίξουν την διαμαρτυρία έτσι ώστε να μην πάρει τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην Μπρέγκα, ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Αμπντάλα αλ-Μάχντι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απέκρουσαν προσπάθεια των δυνάμεων του Καντάφι να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Μπρέγκα στα ανατολικά.


Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους.
«Επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη εάν τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας» είπε.

Επίσης, σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, και σύμφωνα με τους εξεγερμένους την έθεσαν υπό έλεγχο.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων στο συνοριακό πέρασμα.

Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα