Μυστήριο με τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Από την ανακοίνωση, στη διάψευση και την αναβολή

Μυστήριο με τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Από την ανακοίνωση, στη διάψευση και την αναβολή

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δήλωσε την Παρασκευή πηγή που γνωρίζει την κατάσταση και Τούρκος αξιωματούχος για την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.

Σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε την αναβολή, μεταδίδει το Reuters.

Τη σημασία του έχει και το γεγονός πως Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είχε ποτέ ανακοινωθεί επισήμως.

Όπως φαίνεται υπάρχει παρασκήνιο σε σχέση με την αναβολή αυτή καθώς το πρωί το Bloomberg μετέδιδε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 9 Μαΐου ωστόσο ο Λευκός Οίκος το διέψευδε.

Ουσιαστικά φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία για συνάντηση όμως δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι διέψευσε την είδηση του Bloomberg αναφέροντας πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Έτσι, δεν έχω πραγματικά κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό».

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Το γραφείο του Ερντογάν τηρεί επίσης σιγή ιχθύος για την ώρα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές διευκρινίζουν πως πρόκειται για αναβολή και όχι ακύρωση της συνάντησης χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πότε θα γίνει.

Προβληματικές διμερείς σχέσεις

Η συνάντηση θα ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από το 2019, όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικάνο. Ο ίδιος και ο Μπάιντεν έχουν συναντηθεί μερικές φορές σε διεθνείς συνόδους κορυφής και έχουν μιλήσει τηλεφωνικά από τότε που ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι εδώ και καιρό τεταμένες λόγω διαφορών σε μια σειρά από ζητήματα. Ενώ έχουν ξεπαγώσει από τότε που η Άγκυρα επικύρωσε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος, οι εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται για τη Συρία και τη Ρωσία και τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το γειτονικό Ιράκ αυτή την εβδομάδα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς με επικεφαλής τον Χανίγια από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η τουρκική ατζέντα

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατζέντα του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ ήταν πλούσια.

Στόχος ήταν με αυτή την επίσκεψη η επιτάχυνση της διαδικασίας παραλαβής των νέων F-16, όπως και του εκσυγχρονισμού τους. Η Άγκυρα έχει προτείνει τη συμπαραγωγή, η οποία θα μπορούσε να γίνει στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας (TUSAS).

Σημειώνεται πως η Άγκυρα ζήτησε 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα εναπομείναντα F-16 στο επίπεδο Block 70. Ακόμα, συμμετείχε στο πρόγραμμα F-35, πριν ανασταλεί η συμμετοχή της λόγω αγοράς S400.

Στην ατζέντα θα βρισκόταν και η καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Για την Τουρκία, ζωτικής σημασίας θέμα είναι η υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί σοβαρή απειλή. Η Άγκυρα ζητά την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Όμως, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως οι δυνάμεις των Κούρδων YPG ήταν αυτές που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα