ΗΠΑ: Σκουλήκια εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο 52χρονου - Αιτία η κατανάλωση άψητου μπέικον

ΗΠΑ: Σκουλήκια εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο 52χρονου - Αιτία η κατανάλωση άψητου μπέικον

Ο 52χρονος από τη Φλόριντα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του κατανάλωνε τακτικά άψητο μπέικον, το οποίο φαίνεται να του δημιούργησε σταδιακά έντονους πονοκεφάλους με αποτέλεσμα όταν απευθύνθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί να εντοπίσουν σκουλήκια στον εγκέφαλό του.

Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε κύστεις γεμάτες με υγρό στον εγκέφαλό του και οι γιατροί διέγνωσαν νευροκυστικέρκωση, μια κατάσταση που προκλήθηκε από προνύμφες Taenia solium. Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι όταν τους είπε ότι δεν είχε ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου και ότι ζούσε σε ένα σύγχρονο, καθαρό σπίτι με τη γυναίκα και τη γάτα του.

Τι είναι η νευροκυστικέρκωση και πώς μεταδίδεται

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι αυτή η «πολύ σπάνια» περίπτωση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους ανθρώπους ώστε να μαγειρεύουν σωστά το πρωινό τους. Ο Δρ Eamonn Byrnes, του Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου του Ορλάντο, δήλωσε: «Είναι πολύ σπάνιο οι ασθενείς να κολλήσουν νευροκυστικέρκωση.

Τέτοιες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται σπάνιες. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς είναι ένας θεωρητικός παράγοντας κινδύνου για την νευροκυστικέρκωση μέσω αυτοενοφθαλμισμού, όπως υποψιαζόμασταν σε αυτή την περίπτωση. Είναι ιστορικά πολύ ασυνήθιστο να συναντάμε μολυσμένο χοιρινό κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία τέτοια περίπτωση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Το καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής που «δυναμώνει» τον εγκέφαλο στους άνω των 60

Η νευροκυστικέρκωση είναι ένας τύπος κυστικέρκωσης. Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από προνύμφες Taenia solium, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τα νεύρα. Συνήθως μεταδίδεται με την τυχαία κατανάλωση αυγών του σκουληκιού που βρίσκονται στα κόπρανα άλλων μολυσμένων ατόμων και τα οποία έχουν μολύνει κάποια τροφή ή από μολυσμένο χοιρινό κρέας.

Η ασθένεια είναι πιο συχνή στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, σε περιοχές όπου υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής και χοίροι ελεύθερης βοσκής.

Η περίπτωση του άνδρα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Case Reports, ήρθε στο φως όταν οι ημικρανίες του επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Άρχισε να νιώθει έντονο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, αλλά δεν υπέστη αύρα, επιληπτικές κρίσεις, μούδιασμα ή αδυναμία. Όταν οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν τις κύστεις στον εγκέφαλό του, οι γιατροί αρχικά ανησυχούσαν ότι είχε μια γενετική πάθηση. Περαιτέρω εξετάσεις απέκλεισαν κάτι τέτοιο και ο νευροχειρουργός του επέλεξε να μην κάνει κάποια επέμβαση.

Ένας ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες πραγματοποίησε περαιτέρω εξετάσεις και ο ασθενής βρέθηκε θετικός για κυστικέρκωση. Του χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη - ένα στεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αλλεργιών - καθώς και αλβενδαζόλη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών σκουληκιών. Οι βλάβες στον εγκέφαλό του μειώθηκαν σε μέγεθος και οι πονοκέφαλοί του βελτιώθηκαν στην τελευταία του παρακολούθηση στη λοιμωξιολογική κλινική.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα