Νέα ένταση στο Κόσοβο - Φόβοι για ανάφλεξη στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Νέα ένταση στο Κόσοβο - Φόβοι για ανάφλεξη στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την κατάργηση του σερβικού διναρίου και εισέβαλαν σε σερβικές οργανώσεις.

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την οριστική απαγόρευση του σερβικού νομίσματος και αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν εφόδους σε εγκαταστάσεις οργανώσεων που συνεργάζονται με τη σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τις εφόδους κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές που, σύμφωνα με τις αρχές, περιείχαν αποδείξεις για παραβιάσεις των νόμων της χώρας. Η αστυνομία υποστήριξε πως ορισμένα από τα έγγραφα έφεραν το έμβλημα της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι, ενώ άλλα αναφέρονταν σε παράνομες παράλληλες δομές κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν από Σέρβους, αλλά δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή, η Σερβία ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται πως σε ένα γενικό πλαίσιο, η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τη Σερβία και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιεί το ευρώ, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ωστόσο στα βόρεια τμήματα της χώρας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σέρβοι, χρησιμοποιείται το δηνάριο. Εξάλλου πολλοί από τους κατοίκους των βόρειων περιφερειών βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από το Βελιγράδι, λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη σε δηνάρια.

Όπως αναφέρει το Associated Press, διπλωμάτες των ΗΠΑ και τις ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, πιέζοντας τόσο το Κόσοβο, όσο και τη Σερβία να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του περασμένου έτους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Υπενθυμίζεται πως η παρέμβαση των Βρυξελλών για μια εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά και τα αιματηρά ένοπλα επεισόδια του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατέληξε σε ναυάγιο. Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Ωστόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση όσο οι δύο πλευρές δεν οδηγούνται σε συμβιβασμό για τα ακανθώδη ζητήματα.

Η ΕΕ υπογράμμισε πως το κλείσιμο των γραφείων των εν λόγω οργανώσεων «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς θα περιορίσει την πρόσβασή τους σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες δεδομένης της προφανούς απουσίας εναλλακτικών λύσεων αυτή τη στιγμή».

«Η ΕΕ προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω του διαλόγου που διευκολυνθεί από την ΕΕ», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρεϊ Χοβενιέ, υπογράμμισε πως «αυτές οι ενέργειες αυξάνουν άσκοπα εθνοτικές εντάσεις και κατά συνέπεια περιορίζουν τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός συνήγορος για το Κοσσυφοπέδιο στη διεθνή σκηνή».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ισχυρίζεται πως «έχει διασφαλίσει ότι οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν κάποιον αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες, ούτε πρόκειται για κάποια τιμωρητική πολιτική».

Μια σύγκρουση από τα βάθη της ιστορίας

Υπενθυμίζεται πως το Κόσοβο υπήρξε στο παρελθόν επαρχία της Σερβίας, ωστόσο το 1998 οι Αλβανοί αυτονομιστές εξεγέρθηκαν κατά των Σέρβων, που απάντησαν με μια ακραία καταστολή. Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 13.000 άνθρωποι κατά κύριο λόγο Αλβανοί, τερματίστηκαν με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, το 1999.

Ύστερα από 78 ημέρες ανηλεούς νατοϊκού σφυροκοπήματος και χιλιάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί Σέρβοι άμαχοι, οι σερβικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου. Η περιοχή τέθηκε αρχικά υπό διεθνή επιτήρηση και τελικά κήρυξε την ανεξαρτησία το 2008 με τη Σερβία να μην έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το Κόσοβο ως χώρα.

Η εθνοτική σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο πηγαίνει βαθιά πίσω στο χρόνο. Η Σερβία θεωρεί την περιοχή αναπόσπαστο τμήμα του κράτους και της θρησκείας της και ο σερβικός εθνικισμός αναγνωρίζει τη μάχη του 1389 εναντίον των Οθωμανών στο Κοσσυφοπέδιο ως εμβληματική για την ιστορία και την ταυτότητα του σερβικού έθνους.

Στον αντίποδα, οι Αλβανοί που αποτελούν πλέον την πλειονότητα του πληθυσμού, υποστηρίζουν πως η περιοχή τους ανήκει και κατηγορούν τους Σέρβους για διαχρονική καταστολή και κατοχή. Το Αλβανικό αυτονομιστικό κίνημα γιγαντώθηκε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και οδήγησε στα γεγονότα του 1998.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα