Τραγωδία στην Ιαπωνία: Ηχητικό ντοκουμέντο δευτερόλεπτα πριν από την σύγκρουση των αεροπλάνων

Τραγωδία στην Ιαπωνία: Ηχητικό ντοκουμέντο δευτερόλεπτα πριν από την σύγκρουση των αεροπλάνων

Ανατριχιαστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο από τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο του Τόκιο, μερικά δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση δύο αεροπλάνων. Πρόκειται για ένα Airbus της Japan Airlines και ένα αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Το πρώτο αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί αλλά στον διάδρομο βρισκόταν αυτό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο υποστηρίζεται πως είχε λάβει οδηγία να παραμείνει σε εκείνο το σημείο.

Πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν, όμως οι 367 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του Airbus πρόλαβαν να το εκκενώσουν παρόλο που τυλίχθηκε στις φλόγες. Σημειώνεται πως το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής βρισκόταν καθ'οδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν την Τετάρτη (3/1) ότι στο αεροπλάνο της Japan Airlines δόθηκε άδεια προσγείωσης, αλλά το αεροσκάφος της ακτοφυλακής δεν έλαβε άδεια για απογείωση. Βέβαια η «Daily Mail» επικαλείται μια πηγή από το το Λιμενικό Σώμα τονίζοντας ότι ο πιλότος του είχε λάβει το πράσινο φως για να απογειωθεί.

Το ηχητικό ντοκουμέντο απο τον πύργο ελέγχου, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, φαίνεται να αποκαλύπτει τη στιγμή που το αεροπλάνο JAL (πτήση 516) κλήθηκε να συνεχίσει την προσέγγισή του στον διάδρομο 34R. «Clear to land 34R Japan Airlines 516» (Ελεύθερο για προσγείωση στον διάδρομο 34R, Japan Airlines 516) ακούγεται να λέει ένας ελεγκτής, αναφερόμενος στο επιβατικό αεροσκάφος με τον αριθμό πτήσης του.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

Αντίθετα, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK ανέφερε ότι αξιωματούχοι είχαν αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με τις οδηγίες που δόθηκαν στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν του είπαν να πλησιάσει και να σταματήσει πριν από τον διάδρομο ή να απογειωθεί. Το NHK επικαλέστηκε μια πηγή από τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η οποία υποστηρίζει πως ότι είπε στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής να σταματήσει κοντά στον διάδρομο προσγείωσης.

Οπως έγινε γνωστό ο κυβερνήτης του κατάφερε να το εγκαταλείψει και να τηλεφωνήσει για βοήθεια, λέγοντας στη βάση του: «Το αεροσκάφος εξερράγη στον διάδρομο. Εγώ ξέφυγα. Η κατάσταση των άλλων μελών του πληρώματος είναι άγνωστη».

Πηγή: ieidiseis.gr

  

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα