Σύνοδος G20 στη Σεούλ: "Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή"

Με την συναλλαγματική διαφωνία ΗΠΑ - Κίνας στο επίκεντρο ξεκινά σήμερα η διήμερη σύνοδος του G20 στη Σεούλ. Η Σύνοδος είναι η πέμπτη από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και αρκετοί ηγέτες εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος της.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι έντονες διαφωνίες για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως φάνηκε και κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις μία ημέρα πριν τις συζητήσεις των ηγετών. Μάλιστα, οι αντιπροσωπείες που προετοίμαζαν την κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το τέλος της διήμερης συνόδου διαφώνησαν πλήρως σε ουκ ολίγα ζητήματα!

«Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή, διότι ο διάλογος ήταν τόσο έντονος που νοιώθαμε ότι υπήρχε πολλή ζέστη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας πως πολλά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος αφέθηκαν κενά.

Κίνα και Γερμανία αρνήθηκαν την επιβολή αριθμητικού στόχου για τον περιορισμό των πλεονασμάτων τους, κάτι που ζητούν οι ΗΠΑ, παράλληλα με την ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, το οποίο θεωρούν υποτιμημένο κατά 20% - 40% σε σχέση με το δολάριο.

Σε επιστολή του προς όλα τα μέλη της G20, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά να μειώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στις εξαγωγικές δυνάμεις και τις υπερχρεωμένες χώρες που κάνουν εισαγωγές και επισημαίνει: «καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να πετύχει τον κοινό μας στόχο για μια ισχυρή βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα