Λονδίνο: Τέσσερις οι νεκροί. Τουλάχιστον 20 τραυματίες σε διπλή επίθεση

Νέα κινητοποίηση της αστυνομίας σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο για άγνωστο μέχρι στιγμή λόγο. Στο σημείο έχουν καταφθάσει περίπου 10 περιπολικά της αστυνομίας.


Κάμερα περαστικού κατέγραψε τη στιγμή που γίνεται η επίθεση από τον δράστη στους αστυνομικούς στο Λονδίνο. Στη συνέχεια ακούγονται οι πυροβολισμοί στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος στο δρόμο προκειμένου να απομακρυνθεί από το σημείο.

Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Λονδίνου - Βίντεο

Αποφασίστηκε από τις βρετανικές αρχές να βγει ο στρατός στους δρόμους.

Μάλιστα, ο στρατός θα βγει για πρώτη φορά στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, σε συναγερμό βρίσκεται η ειδική ομάδα της βρετανικής αστυνομίας «Cobra».

 

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους ο δράστης της επίθεσης και ο αστυνομικός που τον μαχαίρωσε, – ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την επίθεση, που η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας αστυνομικός της φρουράς του κοινοβουλίου και ένας άνδρας που πιστεύουμε ότι είναι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι.

 

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, η επίθεση έξω από το κοινοβούλιο της χώρας συνιστά τρομοκρατική επίθεση και για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας έρευνα.

Η... παρατηρητική δημοσιογράφος του Al Aan TV σημειώνει πως στις φωτογραφίες που απεικονίζεται ο νεκρός δράστης, φαίνονται πεσμένα στο έδαφος τρία μαχαίρια!

Τέσσερις οι νεκροί - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία ενώ πάνω από 20 είναι οι τραυματίες. Ο ένας από τους νεκρούς, είναι ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ενήργησε μόνος του.

Οι βρετανικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση αλλά να μην ανησυχούν και να ενημερώνουν την αστυνομία αν δουν κάποια ύποπτη κίνηση.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λονδίνο, μετά τις δύο επιθέσεις έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο και στη γέφυρα του Westminster,.

Η Μέι θα προεδρεύσει συνεδρίασης για τη διαχείριση κρίσεων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει απόψε μιας συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνεδρίαση της COBR θα γίνει απόψε στο γραφείο της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ, ανέφερε μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με την Μέι.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας Τερέζα) Μέι», δήλωσε ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ουεστμίνστερ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια, και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας το Λονδίνο ότι η Ουάσινγκτον του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο και έπεσαν πυροβολισμοί για την εξουδετέρωσή του, ενώ στη γέφυρα του Westminster φορτηγό παρέσυρε πεζούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση στη γέφυρα, ωστόσο συνολικά τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες, ενώ μέχρι στιγμής 4 άνθρωποι είναι νεκροί, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Έγινε γνωστό και επίσημα πως ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε από τον δράστη, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, υπέκυψε στα τραύματα του.

Τα δύο περιστατικά αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως τρομοκρατική επίθεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίθεση στη γέφυρα του Westminster "ξυπνά" εφιαλτικές μνήμες από τα αιματηρά "χτυπήματα" τζιχαντιστών στη Νίκαια της Γαλλίας, καθώς και στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συγκεχυμένες πληροφορίες, η επίθεση φαίνεται εξελίχθηκε σε δύο «φάσεις» με έναν άνδρα να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πεζούς στην Γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ και κατόπιν να επιτίθεται με μαχαίρι σε φρουρό έξω από ο Βρετανικό Κοινοβούλιο, για να πέσει τελικά αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών.

Κάποια τοπικά μέσα ωστόσο κάνουν λόγο για δύο, ή και περισσότερους δράστες.

Ειδικότερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ρεπόρτερ του BBC ότι στο αυτοκίνητο που παρέσυρε τους πεζούς επέβαιναν δύο άνδρες, ένας σκουρόχρωμος με μούσι και ένας καραφλός λευκός άνδρας. Όταν το αμάξι χτύπησε τον κόσμο, ο ένας από τους δύο βγήκε από το όχημα και πήγε να επιτεθεί στον φρουρό.

Πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του άνδρα που επιτέθηκε - και πιθανώς σκότωσε τον - φρουρό, και η εμφάνισή του ταιριάζει με την περιγραφή των μαρτύρων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας BJ Harrington απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των νεκρών της διπλής επίθεσης, κάνοντας λόγο απλώς για αρκετούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Επίσης δεν διευκρίνισε εάν στην επίθεση εμπλέκεται ένας δράστης ή δύο.

Ο Harrington ανέφερε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου και έκανε λόγο για έναν μάρτυρα ζωτικής σημασίας, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Craig Mackay, ο οποίος ήταν παρών στο σημείο όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Είκοσι περιπολικά, έξι ασθενοφόρα και πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο της επίθεσης.

19:48 Οι αστυνομικοί ψάχνουν πολύ προσεκτικά το βρετανικό κοινοβούλιο

Την κάθε αίθουσα ξεχωριστά ψάχνουν πολύ προσεκτικά οι βρετανικές Αρχές καθώς φοβούνται ότι ο τρομοκράτης που σκόσπισε τον τρόμο στον Λονδίνο είχε συνεργό.

19:39 Ξεγύμνωσαν τον δράστη - Τον σημάδευαν με όπλο ενώ ήταν αναίσθητος

Δείτε τις φωτό ντοκουμέντο

19:35 Για νεκρό αστυνομικό κάνει λόγο η ΕΡΤ

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ένας εκ των δύο νεκρών είναι αστυνομικός, πιθανότατα ο άνδρας που μαχαίρωσε ο δράστης.

Ο Βρετανός βουλευτής που βγήκε έξω για να βοηθήσει τους τραυματίες

19:28 Πληθαίνουν οι πληροφορίες για ύπαρξη συνεργού του δράστη

Ο άντρας που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο

19:16 Γαλλικά ΜΜΕ: Τρεις Γάλλοι φοιτητές ανάμεσα στους τραυματίες

19:06 Εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο τις δύο επιθέσεις να έκανε ο ίδιος άνθρωπος

18:58 Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο London Eye!

Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που είχαν ανέβει σε ένα από τα σήματα κατατεθέντα της βρετανικής πρωτεύουσας, το London Eye.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι... στον αέρα.

Δείτε το βίντεο

 

18:50 Skynews: "Δυο οι νεκροί"

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στο Λονδίνο, αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

18:49 Διακοπή στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε την συνεδρίαση του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

18:44 Ακόμη ένας νεκρός

Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

18:41 Ύποπτο πακέτο στο αυτοκίνητο που σκόρπισε τον τρόμο

Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ύποπτο πακέτο το οποίο εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο που σκόρμισε τον τρόμο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

18:39 Το νοσοκομείο ανακοίνωσε επίσημα ότι μία γυναίκα είναι νεκρή

Η είδηση για τη μια νεκρή επιβεβαιώνεται και από το BBC

Μια γυναίκα έχασε την ζωή της και αρκετοί τραυματίσθηκαν - κάποιοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση από το περιστατικό στην γέφυρα του Westminster. Αυτό δήλωσε

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον δράστη κάνουν λόγο για έναν άντρα γύρω στα 40 από την Ασία, ο οποίος κρατούσε ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών. Φορούσε ένα λεπτό μπουφάν, σκούρο παντελόνι και πουκάμισο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση στη γέφυρα

Εικόνες μέσα από το κοινοβούλιο

 

Έκκληση της αστυνομίας σε όποιον έχει υλικό από την επίθεση

Ένα αυτοκίνητο φέρεται να παρέσυρε ανθρώπους, ενώ ένας ακόμη άνδρας φέρεται να τραυμάτισε έναν αστυνομικό με μαχαίρι και στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ανθρώπους πεσμένοι στο έδαφος, αιμορραγούν και άλλους πολίτες να προσπαθούν να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:
- Δυο περιστατικά κοντά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

- Αστυνομικός μαχαιρώθηκε από άγνωστο μέσα στην Βρετανική Βουλή στο κεντρικό Λονδίνο

- Ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς

- Δεύτερο περιστατικό με ένα αυτοκίνητο να πέφτει πάνω σε δεκάδες ανθρώπους στην γέφυρα του Westminster πριν πέσει στα κάγκελα του Παλατιού του Westminster.
- Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 θύματα (αγνωστο αν κάποιοι έχουν χάσει την ζωή τους)

- Το Westminster είναι αποκλεισμένο με τους βουλευτές να ζητείται να μείνουν μέσα στο κτίριο

- Κλειστό το Μετρό του Λονδίνου

Λονδίνο: Συναγερμός και στο Μπάκιγχαμ. Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα

Λονδίνο: Αιματηρή επέτειος. Δύο φωτογραφίες που μας στοιχειώνουν

Φυγαδεύτηκε η Τερέζα Μέι!

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε με ένα αυτοκίνητο σε απόσταση πε΄ριπου 40 μέτρων από το σημείο που έπεσαν οι πυροβολισμοί.
Συνοδευόταν από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς με τα όπλα προτεταμένα.

Δυνατοί κρότοι, παρόμοιοι με εκπυρσοκροτήσεις όπλων, ακούστηκαν έξω από τη Βουλή της Βρετανίας νωρίτερα και δύο άνθρωποι θεάθηκαν να τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες μέσα στον περίβολο του κτιρίου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Ένας ένοπλος φέρεται να σκοτώθηκε, αφού ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μαχαίρι, κατά τις μέχρι στιγμής συγκεχυμένες πληροφορίες.

Η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο έχουν απαγορευθεί.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως είδε τουλάχιστον δώδεκα ένοπλους αστυνομικούς μέσα στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι εισέρχονταν, κρατώντας ασπίδες.

Ένας άνδρας φέρεται ότι σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο από πυρά αστυνομικών, ανέφερε στέλεχος της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία ανέστειλε τις εργασίες της.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι ασφαλής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο σταθμός Ουεστμίνστερ του υπογείου έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας.

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί φέρουν έναν αστυνομικό να μαχαιρώθηκε από άγνωστο άνδρα. Τότε άλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν τρεις ή τέσσερις φορές εναντίον του άνδρα με το μαχαίρι, εξουδετερώνοντάς τον.

«Δύο άτομα έχουν δεχθεί πυρά. Ο ένας τραυματίας - πιθανώς ο δράστης - φαίνεται νεκρός. Ο δεύτερος τραυματίας, ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε αλλά δείχνει ζωντανός. Είδα έναν άνδρα να τρέχει προς την έξοδο του New Palace Yard, κάτω από το Μπιγκ Μπεν. Η αστυνομία του φώναζε για να τον σταματήσει, καλώντας τον να πετάξει το όπλο του. Μετά άκουσα δύο πυροβολισμούς», αναφέρει δημοσιογράφος του Independent.

Κατά πληροφορίες νοσοκόμοι προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου.

Δεύτερο επεισόδιο;

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε δεύτερο περιστατικό, που δεν είναι γνωστό αν και πως συνδέονται, δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν στη Γέφυρα του Γουεστμινστερ, όταν τους χτύπησε αυτοκίνητο.

Φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, πολύ κοντά στο κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου. Τέσσερις είχαν ακατάσχετη αιμορραγία.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι δέχθηκε κλήση για ένα περιστατικό ένοπλης βίας. «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ.

Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας—αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία μέσω Twitter.

Δύο τα περιστατικά - Συνδέονται μεταξύ τους; Ένας άνδρας μαχαίρωσε έναν αστυνομικό μέσα στην περίμετρο του κοινοβουλίου και πυροβολήθηκε και ένα αυτοκίνητο παρέσυρε περαστικούς και έπεσε πάνω στην πόρτα του κοινοβουλίου...

Πυροβολισμοί ακούστηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας, ενώ υπάρχουν και αναφορές για την ύπαρξη τραυματιών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters. Το κτίριο έχει αποκλειστεί, δήλωσε αξιωματούχος του Ουεστμίνστερ

Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου. Νωρίτερα ακούστηκαν ισχυροί κρότοι έξω από τη Βουλή. Αστυνομικοί έτρεχαν προς την έξοδο της Βουλής.

Οι εικόνες που έρχονται από το πρακτορείο Reuters δείχνουν κανονικό μακελειό

Φωτογράφος του πρακτορείο Reuters είδε τουλάχιστον 12 ανθρώπους τραυματισμένους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κοινοβούλιο.

Η αστυνομία το μόνο που έχει επιβεβαιώσει είναι ότι υπάρχει ένα περιστατικό με πυροβόλο όπλο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς και πως υπάρχουν δύο τραυματίες. Η κυκλοφορία έχει σταματήσει, το κτίριο έχει αποκλειστεί και στο σημείο υπάρχει ένα ελικόπτερο - ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες.

Πληροφορίες αναφέρουν από το Reuters ότι υπάρχουν 12 τραυματίες. Μάλιστα υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους στο εδαφος να αιμορραγούν.

Επίσης υπάρχει πληροφορία ότι ένας άγνωστος με αυτοκίνητο παρέσυρε κόσμο στην γέφυρα του Westminster.

Η Βουλή της Βρετανίας ανέστειλε τις εργασίες της. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δεν έχει κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα