Bessie Coleman: Η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα με άδεια πιλότου

Η Google τιμά με doodle τα 125 χρόνια από τη γέννησή της Bessie Coleman, της πρώτης αφροαμερικανής με άδεια πιλότου.

Το όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της αεροπορίας: Η Μπέσι Κόλμαν (Bessie Coleman) το 1922 έγινε η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που πήρε άδεια πιλότου. Γεννημένη στις 26 Ιανουαρίου 1892 στην Ατλάντα, ήταν το δέκατο παιδί σε μια αγροτική οικογένεια με συνολικά δεκατρία παιδιά.

Καθημερινά περπατούσε επτά χιλιόμετρα προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου σε μια αγροτική περιοχή του Τέξας, όπου η οικογένεια είχε στο μεταξύ μετακομίσει. Άριστη μαθήτρια, και ιδιαίτερα στα μαθηματικά, μπόρεσε να ολοκληρώσει μόλις ένα έτος σε πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας προτού της τελειώσουν τα χρήματα.

Μετακόμισε στο Σικάγο και εκεί έπιασε δουλειά ως μανικιουρίστα σε κουρείο. Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο της αεροπορίας ήταν οι ιστορίες που άκουγε από πιλότους που πήραν μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάπως έτσι αποφάσισε να γίνει πιλότος, και γι' αυτό αναγκάστηκε να βρει και δεύτερη δουλειά.

Όμως, όταν κατάφερε να μαζέψει το απαιτούμενο ποσό, καμία σχολή στις ΗΠΑ δεν δεχόταν να την εκπαιδεύσει για δύο λόγους: επειδή ήταν γυναίκα και επειδή ήταν αφροαμερικανή. Έτσι η Μπέσι Κόλμαν έμαθε γαλλικά και το 1920 έφυγε για το Παρίσι. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, ωστόσο γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν πιο εύκολο να βγάλει τα προς το ζην δίνοντας αεροπορικά σόου.

Η βασίλισσα Bess, όπως ήταν το παρατσούκλι της, απέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό, αν και ο Τύπος της εποχής την επέκρινε για την καιροσκοπική της φύση και τα εξωπραγματικά ακροβατικά της. Ικανή, αλλά και παράτολμη πιλότος, σκοτώθηκε στις 30 Απριλίου 1926 όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντας. Η Μπέσι Κόλμαν, παρόλο που οι μηχανικοί την συμβούλευσαν να μην πετάξει καθώς το αεροπλάνο ήταν κακοσυντηρημένο και παλιό, πήρε το ρίσκο, ενώ επιπλέον δεν φόρεσε ζώνη ασφαλείας θέλοντας να κάνει ένα άλμα με αλεξίπτωτο κατά τη διάρκεια του σόου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα