Ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές το 2017 η Ιταλία. Βίντεο

Η παράσταση ανεβαίνει για πολλοστή φορά στο θέατρο του Κιρινάλιου και μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές έχουν αλλάξει -όπως, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Τώρα, είναι ο Σέρτζιο Ματαρέλα αυτός ο οποίος καλείται να βγάλει την Ιταλία από το κυβερνητικό αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά την (προαναγγελθείσα) παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και της κυβέρνησής του, της 65ης που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η χώρα. Και να την οδηγήσει, συντεταγμένα και με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις, σε πρόωρες εκλογές εντός του 2017, κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο.

Φόβοι στην Γαλλία για επερχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα τα Χριστούγεννα


Όπως είναι φυσικό, ένας από τους πρώτους προσκεκλημένους του Ματαρέλα είναι ο προκάτοχός του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η πλούσια εμπειρία του οποίου στη διαχείριση παρόμοιων κρίσεων (στό σχετικά πρόσφατο παρελθόν) θα αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη. Στη συνέχεια, σήμερα και αύριο, αναμένεται να παρελάσουν από το προεδρικό μέγαρο οι ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τελευταίους εκείνους των μεγαλύτερων -των Δημοκρατικών, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά. Όσο για τον Ρέντσι, αν και απών (δήλωσε ότι προτιμά να περάσει μερικές ξέγνοιαστες ημέρες παίζοντας πρωτάθλημα Playstation με τα παιδιά του), η «σκιά» και οι επιλογές του αναμφίβολα θα βαρύνουν στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Θα επιλέξει, άραγε, την -έστω και προσωρινή- αποστρατεία; Ή θα διεκδικήσει ρεβάνς απο τους αντιπάλους του, εντός και εκτός κόμματος, αλλά και από τους πολίτες οι οποίοι του επιφύλαξαν μια συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα;

Οι διαρροές από στενούς συνεργάτες του κάνουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει επιλέξει το δεύτερο σενάριο, παίζοντας το «χαρτί του 40%». Με άλλα λόγια, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ποσοστό που πήρε το «ναι» στο δημοψήφισμα εκφράζεται πολιτικά μόνο από τον ίδιο και μπορεί να αποτυπωθεί και στις βουλευτικές εκλογές -κάτι που σημαίνει ότι θα διασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο τουλάχιστον εμπόδια στην πορεία προς τα εκεί: Πρώτον, οι διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι που ισχύουν για τη Βουλή και τη Γερουσία, η εναρμόνιση των οποίων απαιτεί τόσο πολιτική συναίνεση όσο και επαρκή χρόνο. Και δεύτερον, οι έριδες στους Δημοκρατικούς, όπου οι αντίπαλοι του Ρέντσι είναι πολλοί και δεν θέλουν επ' ουδενί να τον ξαναδούν πρόεδρό τους και πρωθυπουργό.

Παράταση ζητά η Monte dei Paschi

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρότατα προβλήματα -ορισμένες και με τον κίνδυνο της κατάρρευσης- όμως οι μετοχές του κλάδου συνέχισαν χθες το ράλι τους, στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι για συνέχιση της «ποσοτικής χαλάρωσης» τουλάχιστον ως το τέλος του 2017. Έτσι, έχοντας ενισχυθεί κατά 20% μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και εφόσον στη σημερινή συνεδρίαση δεν εκδηλωθεί αμπόκ πωλήσεων, όλα δείχνουν ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι για τις τράπεζες η καλύτερη από το 2009. Συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, της Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερης στον κόσμο, η οποία ζήτησε από την ΕΚΤ παράταση τριών εβδομάδων για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας με 5 δις ευρώ.

 

Σέρτζιο Ματαρέλα και Ματέο Ρέντσι, οι δύο άνθρωποι - κλειδιά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

imerisia

Βίντεο:Ιταλία: Διεργασίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα