Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ: Καμία αναφορά για το χρέος. Επιμένει ο Σόιμπλε

Ύμνους για την Άγγελα Μέρκελ, χωρίς αναφορές στην Ελλάδα επεφύλασσε ο Μπάρακ Ομπάμα την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε» λέγοντας οχι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με αγκαλιές και φιλιά αποδέχθηκε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο Βερολίνο.

Η οικειότητα συνοδεύτηκε από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες, με τον Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει «Είναι υπέροχο να ξαναβρίσκομαι με την φίλη Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο αξιόπιστη σύμμαχο τα τελευταία 8 χρόνια».

«Αν ήμουν Γερμανός θα την ψήφιζα»

Ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε την πλήρη στήριξή του στην Καγκελάριο ενόψει εκλογών στην Γερμανία λέγοντας ότι «Είναι στο χέρι της Ανγκελα Μέρκελ, αν θα είναι υποψήφια. Δεν είμαι Γερμανός, αλλά αν ήμουν θα την υποστήριζα».

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

Σήμερα συνάντηση κορυφής

Σήμερα στο Βερολίνο θα γίνει η συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα στο Βερολίνο με τους Άγγελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Τερέζα Μέι και Μαριάνο Ραχόι.

Καμία αναφορά στην Ελλάδα

Πάντως στη μία ώρα που διήρκεσε η συνέντευξη τύπου, με τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών και τις ερωτήσεις που δέχθηκαν, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Ελλάδα και στο χρέος.

Ο Σόιμπλε «ξαναχτύπησε»

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε» απορρίπτοντας για άλλη μία φορά τις εκκλήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Όλοι όσοι μιλούν τώρα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δεν βοηθάνε εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Την Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι η χορήγηση μιας ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην συνεδρίασή τους στις 5 Δεκεμβρίου.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα