Ντόναλντ Τραμπ: Και η Ελλάδα στην συζήτηση με τον Ομπάμα. Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του, όταν θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, έκανε γνωστά ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μετά από συναντήσεις που είχε με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από συνάντηση με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι οι τρεις βασικές του προτεραιότητες είναι η μετανάστευση, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τραμπ σε Ομπάμα: Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι είχαν μια ευρεία συζήτηση.

Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν –χωρίς παρουσία συνεργατών τους– συζήτηση Ομπάμα - Τραμπ ήταν και το επικείμενο ταξίδι τού εν ενεργεία προέδρου σε Περού, Ελλάδα και Γερμανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «δεν επιλύθηκαν όλες οι διαφορές» μεταξύ των δύο ανδρών, αν και προηγουμένως ο Ομπάμα είχε κάνει λόγο για «εξαιρετική» συνάντηση και ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι επιζητεί τις «συμβουλές» του απερχόμενου προέδρου.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Πολ Ράιαν, διαβεβαίωσε ότι μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο, θα εργαστεί πολύ γρήγορα για να προωθήσει την ατζέντα του σε θέματα όπως η περίθαλψη και η μετανάστευση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο γραφείο του Ράιαν, ο Τραμπ είπε: «Θα μειώσουμε τους φόρους, όπως ξέρετε» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε κάποια πολύ εντυπωσιακά πράγματα για τον αμερικανικό λαό».

Ο Ράιαν από την πλευρά του δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Τραμπ ήταν «φανταστική, παραγωγική». Κατόπιν οδήγησε τον εκλεγμένο πρόεδρο, τη Μελάνια Τραμπ και τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο μπαλκόνι του γραφείο του, από όπου φαίνεται το σημείο όπου κατασκευάζεται η εξέδρα της ορκωμοσίας. Εκεί θα ορκιστεί ο Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Κάποια στιγμή, ο Τραμπ έδειξε τον πύργο του νέου ξενοδοχείου του που βρίσκεται ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει την πρώτη μετεκλογική εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, μετά την εκλογή του την Τρίτη. Το δίκτυο ανακοίνωσε ότι η δημοσιογράφος Λέσλι Σταλ θα πάρει τη συνέντευξη από τον Τραμπ στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη, αύριο Παρασκευή, με κεντρικό ζήτημα την εκλογική του νίκη.

Η συνέντευξη του Τραμπ στα «60 Λεπτά» θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Η Σταλ θα θέσει εξάλλου ερωτήματα στον Τραμπ για την οικογένειά του, την μέλλουσα Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και τα παιδιά του, την Ιβάνκα, την Τίφανι, τον Έρικ και τον Ντόναλντ τον νεώτερο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα