Εκλογές ΗΠΑ: Ανατροπή! Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος πλανητάρχης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε τουλάχιστον 276 εκλέκτορες στις αμερικανικές εκλογές ενώ χρειαζόταν 270 για να αναδείχθει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρώτο τη νίκη του Τραμπ ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το Associated Press μέσω Twitter.

O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατέκτησε τη νίκη εξασφαλίζοντας την πρωτιά στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν επίσης την κυριαρχία τους τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε να κάνει επίσημα δηλώσεις από το εκλογικό της «στρατηγείο», σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του NBC Κέλι Ο' Ντόνελ, η υποψήφια των Δημοκρατικών επικοινώνησε με τον Τραμπ και αναγνώρισε την επικράτησή του.

Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα

Oι Αμερικανοί έκαναν την έκπληξη και εμπιστεύτηκαν το άγνωστο ανατρέποντας όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα που προέβλεπαν την νίκη, έστω και οριακά, της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές.  

Ποιοι ήταν όμως οι παράγοντες που συντέλεσαν στην πανωλεθρία της Χίλαρι; Για ποιο λόγο ο αμερικανικός λαός επέλεξε τον άγνωστο πολιτικά και χειμαρρώδη στο λόγο του αντισυστημικό, Nτόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο που ενώ διατυμπάνιζε ότι τα βάζει με το κατεστημένο, είναι ο ίδιος άνθρωπος του κατεστημένου;

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ:  

1. Η Χίλαρι δεν κατάφερε να επικρατήσει στις κρίσιμες "swing states" , όπως είναι η Φλόριντα, η Αιόβα και το Ουισκόνσιν. Παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε με θέρμη την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη στους Δημοκρατικούς που βρίσκονταν στην εξουσία επί οκτώ χρόνια (δύο θητείες) και αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σ΄έναν άνθρωπο που δεν έχει πολιτικό παρελθόν.    

2. Μετά τις δύο προεδρικές θητείες των Δημοκρατικών θα ήταν επανάσταση να είχε και τρίτη θητεία το Δημοκρατικό Κόμμα. 

3. Οι μαύροι φέρεται να μην προτίμησαν την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα όπως επίσης οι λευκοί, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως για παράδειγμα οι ανθρακωρύχοι, ψήφισαν δαγκωτό Τραμπ. Όμως, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, υπήρξε και σημαντικό ποσοστό των λευκών που ήθελε αλλαγή. 

5. Το γεγονός ότι στο πάρα... πέντε της κάλπης, ο επικεφαλής του FBI , Τζέιμς Κόμεϊ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου έρευνα για την προσωπική αλληλογραφία της Χίλαρι, ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση για την πρώην "Πρώτη Κυρία" των ΗΠΑ.

6.Οι Αμερικανοί που δεν είχαν ψηφίσει τις τελευταίες εκλογές αλλά αυτή τη φορά κινητοποιήθηκαν, φαίνεται πως προτίμησαν τον Αμερικανό Μίδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, κερδίζει κρίσιμες πολιτείες, ανάμεσά του τη Φλόριντα και το Οχάιο και αυτή τη στιγμή θεωρείται πιθανότερο να είναι αυτός που θα καθήσει, τελικά, στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Αϊντάχο, Λουϊζιάνα, Τέξας, Αρκάνσας (η θεωρούμενη ως πολιτεία του Μπιλ Κλίντον), Κεντάκι, Ιντιάνα, Μισισιπί, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Ουαϊόμινγκ, Οκλαχόμα, Οχάιο, Μιζούρι και Μοντάνα κερδίζει ο Ντ. Τραμπ. Και η κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα πέρασε στον Ντ. Τραμπ προσφέροντας του ακόμα 29 εκλέκτορες.

Χαβάι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Βιρτζίνια, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Βέρμοντ, Μέριλαντ, Ιλινόι, Ντελαγουέρ, Νιού Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και η Περιφέρεια της Κολούμπια (D.C.), Όρεγκον και Νέο Μεξικό αποδίδονται στην Χίλαρυ Κλίντον.

Συνολικά, προς το παρόν 264 εκλέκτορες κερδίζει ο Τραμπ και 215 η Κλίντον.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε έως πριν από λίγο (στις 08:45 ώρα Ελλάδας) 264 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενώ η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον 215.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατάφερε βαρύ πλήγμα στην Κλίντον κερδίζοντας στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, δύο Πολιτείες κρίσιμης σημασίας, που του εξασφάλισαν 44 εκλέκτορες.

Το αποτέλεσμα παρέμενε ακόμη αμφίρροπο έως πριν από λίγο στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, όπου τα προγνωστικά έκαναν λόγο περί νίκης της Κλίντον, αλλά η έκβαση της ψηφοφορίας μοιάζει αβέβαιη.

Ακολουθεί πίνακας των Πολιτειών στις οποίες με βάση τα μέχρι στιγμής επικρατεί κάθε υποψήφιος και του αριθμού των εκλεκτόρων που του εξασφαλίζουν:

Ντόναλντ Τραμπ (264)

Αλαμπάμα (9)

Αρκάνσας (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Καρολίνα (15)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Φλόριντα (29)

Τζόρτζια (16)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Μοντάνα (3)

Νεμπράσκα (5)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Τέξας (38)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Ουαϊόμινγκ (3)

Χίλαρι Κλίντον (215)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιού Τζέρσεϊ (14)

Νέο Μεξικό (5)

Νέα Υόρκη (29)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Περιφέρεια της Κολούμπιας (3)

Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12)

Νεβάδα (6)

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Πρώτη φορά... θεσμικά ο Τραμπ

Σας ευχαριστώ. Συγγνώμη που σας έκανα να περιμένετε. Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την πρώην υπουργό Εξωτερικό, Κλίντον. Μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας και εγώ την συνεχάρην για μια πολύ δύσκολη μάχη που έδωσε.

Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για πολύ καιρό και της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπηρεσία της στη χώρα. Είναι ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι ώρα να πάμε ενωμένοι. Ήρθε η ώρα. Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη πως θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Και αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν, σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας. Το είπα από την αρχή ότι η καμπάνια μας δεν ήταν απλή καμπάνια, ήταν απίστευτο μεγάλο κίνημα εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Αγαπούν τη χώρα και θέλουν καλύτερο μέλλον. Κίνημα που συναπαρτίζουν αμερικανοί όλων των φυλών και θέλω να υπηρετήσω τον λαό. Συνεργαζόμενοι θα αρχίσουμε τον επείγοντα στόχο της ανοικοδόμησης του έθνους και της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου. Ξόδεψα όλη την ενέργεια, βλέποντας το δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί. Κάθε αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θα φτάσουμε τις υποβαθμισμένες συνοικίες, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας, θα γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο.

Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, καθώς ξαναχτίζουμε και θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας. Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς από τους βετεράνους μας. Θα αρχίσουμε πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους και τους σπουδαιότερους για να μας βοηθήσουν.

Έχουμε σπουδαίο οικονομικό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την καλύτερη οικονομία και θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά με μας. Καμιά πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη. Δεν θα συμβιβαστούμε με το δεύτερο.

Θα ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας, μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Θα βάζουμε πάντα το συμφέρον της Αμερικής πρώτα αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλους. Θα διεκδικήσουμε κοινό έδαφος και όχι εχθρότητα. Να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με βλέπουν από ψηλά. Έμαθα πολλά από αυτούς. Ήταν σπουδαίοι. Τις αδερφές μου και τον μεγάλο μου αδερφό μου. Και τον αδερφό μου που έχασα, τον Φρέντερικ. Την Μελάνια και τον Ντον, την Ιβάνκα και τον Έρικ.

09:49  Συγκινημένος ο Ντόναλντ Τραμπ

Με δυσκολία συγκρατεί τα δάκρυά του ανεβαίνοντας στο βήμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

09:48  Ο νέος Πρόεδρος μπροστά στους οπαδούς του!

Έτοιμος να βγάλει τον πρώτο του λόγο, ως εκλεγμένος 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στα λευκά δίπλα του πανευτυχής η σύζυγός του.

09:40  Η Χίλαρι πήρε τηλέφωνο τον Τραμπ

Δημοσιογράφος του NBC μεταδίδει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ.

09:34  "Κλείδωσε" και το Ουισκόνσιν - Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ
Η στιγμή είναι ιστορική. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά εξασφαλίζει την προεδρία των ΗΠΑ, κερδίζοντας τους 10 εκλέκτορες του Ουισκόνσιν. Φτάνει έτσι τους 276!
09:32 «Η Χίλαρι Κλίντον δεν θα μιλήσει», όπως δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπεύθυνος εκστρατείας της, ενώ οι υποστηρικτές της φεύγουν από το εκλογικό της επιτελείο.

09:14 Ο Podesta, επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον, μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς των Δημοκρατικών, ουσιαστικά τους έστειλε σπίτι τους, παραδεχόμενος την ήττα του κόμματος στις εκλογές.

08:56 Η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία έρχεται από την υπουργό Άμυνας της χώρας, η οποία χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ ως μεγάλο σοκ. Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ.

08:42 Ο Τραμπ κέρδισε και την Πενσιλβάνια μία από τις τελευταίες πολιτείες που έδιναν ελπίδες στην Κλίντον με τους 20 εκλέκτορες της Πολιτείας έχει κερδίζει 264 εκλέκτορες και χρειάζονται μόλις έξι για να αναδειχθεί πρόεδρος. Επίσης είναι μπροστά στην καταμέτρηση στο Ουινσκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Αριζόνα.

08:39 Ο Τραμπ κερδίζει και την Πενσιλβάνια αναφέρει πρόβλεψη του Bloomberg

08:31 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, μεταδίδει το Associated Press.

07:57 Τα αποτελέσματα από κάποιες σημαντικές πολιτείες αναμένονται μέχρι αυτή την ώρα και η πιθανή νίκη της Κλίντον μπορεί να αναπτερώσει τις ελάχιστες ελπίδες της για να «γυρίσει» την αναμέτρηση, γράφει ο Guardian. Τα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουινσκόνσιν και το Νιου Χαμσάιρ, μπορεί εάν κερδηθούν από την Κλίντον να ανατρέψουν την διαφαινόμενη νίκη Τραμπ. Αλλά οι ενδείξεις από την Πενσιλβάνια δεν είναι ικανοποιητικές για την Κλίντον, σε μία πολιτεία όπου οι Δημοκρατικοί κερδίσουν συνεχόμενα τις τελευταίες έξι εκλογικές αναμετρήσεις.

07:28 Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσίαμοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν έδρες-κλειδιά στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών. Παρ' όλ' αυτά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Ρας Φάινγκολντ, γεγονός που προεικόνισε μια άσχημη βραδιά για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους πρόβαλε το φάσμα της ήττας και της παραμονής τους στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο για χρόνια ακόμη. Στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν και στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο επικράτησαν σε σκληρές μάχες με τους αντιπάλους τους των Δημοκρατικών. Οι αναμετρήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Νιού Χάμσιρ και στο Μισούριπαρέμεναν αμφίρροπες. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία (54-46) στη Γερουσία. Για να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να κερδίσουν σε όλες αυτές τις πολιτείες και να διατηρήσουν τη Νεβάδα, ώστε η ισορροπία να διαμορφωθεί στο 50-50 και να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί την προεδρία αυτού του σώματος του Κογκρέσου. Στην Αριζόνα ο Τζον Μακέιν—στα 80 του χρόνια—κέρδισε την αναμέτρηση και θα υπηρετήσει για έκτη και μάλλον τελευταία θητεία στη Γερουσία.

Στη Νέα Υόρκη ο Τσακ Σούμερ, που ήλπιζε να γίνει ο επόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Δημοκρατικών, κέρδισε με ευκολία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα ηγηθεί της μειοψηφίας, αντικαθιστώντας τον Χάρι Ριντ.

07:20 Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα. Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, η Κλίντον έχει κερδίσει το 51% και ο Τραμπ το 44%, όπως μεταδίδει το CNN. Παράλληλα η Κλίντον έχει κερδίσει και την Πολιτεία του Όρεγκον, σύμφωνα με το CNN. Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει το 53% των ψήφων στην Πολιτεία αυτή, που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψήφιων, και ο Τραμπ το 40,7%.

07:06 Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

07:01 Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε και την Γιούτα, ακόμη μία πολιτεία που αναμενόταν να γίνει μάχη. Σύμφωνα με τα προγνωστικά η πολιτεία των Μορμόνων και των συντηρητικών που δεν μπορούσαν να ανεχθούν τον Τραμπ θα έδιναν την νίκη στην Κλίντον και εδώ όμως τα προγνωστικά ανατράπηκαν.

06:52 Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την Πολιτεία της Ουάσινγκτον και τις 12 εκλεκτορικές της ψήφους. Πλέον η πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει 209 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 232.

06:41 Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στη Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και την Αϊόβα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων ο Τραμπ συγκεντρώνει στη Τζόρτζια σχεδόν το 54% των ψήφων, έναντι 43% της αντιπάλου του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Εξάλλου ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία κλειδί, όπως αναφέρει η τοπική εκλογική επιτροπή. Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, ο Τραμπ κερδίζει το 48,43%, έναντι 48,11% της Κλίντον.

06:28 Ο Τζο Αρπάιο, ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, η αστυνομική δύναμη του οποίου διαπιστώθηκε επανειλημμένα ότι επιδιδόταν σε φυλετικές διακρίσεις, ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές. Ο Αρπάιο, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για τις πρακτικές αυτές. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συνεχιστεί η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος του Αρπάιο, εάν επικρατήσει στις εκλογές ο Τραμπ.

06:26 Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την Πολιτεία της Γιούτα (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

06:23 Ο Τραμπ κερδίζει τη Βόρεια Καρολίνα, μία πολιτεία που θεωρούνταν ότι θα πάει στους Δημοκρατικούς και την Κλίντον καθώς είναι μία πολιτεία με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και λευκούς μορφωμένους ψηφοφόρους που υποτίθεται ότι θα έδιναν τη νίκη στην Κλίντον. Αλλά όλα αυτά ακυρώθηκαν από τους ψηφοφόρους και η Πολιτεία πέρασε στον Τράμπ.

06:17 Η μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή είναι καθαρή η Κλίντον έχει σοβαρό πρόβλημα, γράφει ο Guardian. Εάν χαθεί κάποια από τις μεγάλες πολιτείες, Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες, Μίτσιγκαν με 16 και Ουινσκόνσιν με 10 τότε οι εκλογές τελείωσαν.

06:06 Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στη Φλόριντα, εξασφαλίζοντας 29 ακόμη εκλέκτορες, προβλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα, όπου κρίνονταν 15 εκλεκτορικές ψήφοι, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

06:04 Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημειώνει πτώση άνω του 5% εξαιτίας των φόβων για ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το γεν και το ευρώ έκαναν κούρσα σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Τόκιο, καθώς η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη και οι χρηματομεσίτες φοβούνται ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Το δολάριο έπεσε στα 101,46 γεν όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ την Πολιτεία κλειδί της Φλόριντα, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα. Το ευρώ ανέβηκε στο 1,1222 δολάριο, έναντι 1,0989 προηγουμένως.

05:52 Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στη Φλόριντα εξακολουθεί να προηγείται ο Τραμπ με 49,2%, με την Κλίντον στο 47.7%.

05:50 Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, ο Τραμπ συγκεντρώνει 2 εκατ. περισσότερες ψήφους από την Κλίντον σε όλη την επικράτεια με ποσοστό 49.2% έναντι 46,5%..

05:49 Στη Χίλαρι το Κολοράντο.

05:41 Στους 167-122 οι εκλέκτορες υπέρ Τραμπ.

05:40 Φλόριντα, Οχάιο, Τζόρτζια, Ν. Καρολίνα πάνε στον Τραμπ, όπως όλα δείχνουν. Προηγείται με 3% διαφορά και στο Μίσιγκαν. Αμφίρροπη η μάχη σε αρκετά προπύργια των Δημοκρατικών.

05:28 Στους 167-109 ανοίγει την ψαλίδα στους εκλέκτορες ο Τραμπ.

05:27 Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το μεξικάνικο πέσο με πτώση που ξεπερνάει το 8.5%.

05:15 Στους 149-109 υπέρ Τραμπ τώρα οι εκλέκτορες.

05:07 Προηγείται πλέον στη Βιρτζίνα η Κλίντον.

05:06 Σε πτώση όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την αρχική άνοδο.

04:50 Οι New York Times "ρίχνουν" την πρόβλεψή τους για νίκη της Χίλαρι Κλίντον από το 90% που ήταν αρχικά στο 57%!

04:47 Διατηρεί προβάδισμα 110.000 ψήφων με καταμετρημένο το 95% ο Τραμπ στη Φλόριντα.

04:46 Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2016, επανεξελέγη στη νότια πολιτεία της Φλόριντα.

04:41 Με 136-104 προηγείται ο Τραμπ στους εκλέκτορες. Η Κλίντον πήρε τη νίκη στο Κονέκτικατ.

04:21 Οι κρίσιμες μάχες δίνονται στις Πολιτείες - κλειδιά της Φλόριντα, του Οχάιο, της Βόρειας Καρολίνας, όπου αυτή τη στιγμή προηγείται ο Τραμπ.

04:18 Για πρώτη φορά προβάδισμα Τραμπ στους Εκλέκτορες με 128 έναντι 97 έναντι της Κλίντον, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση. Οι 270 Εκλέκτορες είναι ο «μαγικός» αριθμός για τον Λευκό Οίκο.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα