Εμπλοκή Ουάσιγκτον – Μόσχας για την εκεχειρία στην Συρία

Τέλος στη διπλωματική λύση για τον πενταετή αιματηρό εμφύλιο στη Συρία μπαίνει με την απόφαση της Ουάσινγκτον να διακόψει τις συνομιλίες με την Μόσχα.

Η κατάρρευση επιβεβαιώθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατηγόρησε την Μόσχα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της με βάση το σχέδιο της εκεχειρίας. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι είπε ότι η απόφαση δεν ελήφθη με «ελαφρά καρδιά».

Εδώ και εβδομάδες οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν την Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι καθώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και μετριοπαθών ανταρτών της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα η Μόσχα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι η Ουάσινγκτον δεν εκπλήρωσε την δέσμευση της για τον διαχωρισμό των μετριοπαθών ανταρτών από τους τζιχαντιστές και επιχειρούσε να προσφέρει μία «ομπρέλα» ασφαλείας στην ακραία τζιχαντιστική οργάνωση, το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ άφηνε να εννοηθεί ότι στην Ουάσινγκτον κυριαρχεί η προεδρική εκλογή και είναι πιθανό η Ουάσινγκτον να έχει ήδη απορρίψει μία διπλωματική λύση.

Μάλιστα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «μέγα στρατηγικό λάθος» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την συμφωνία για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Τα βλέμματα στρέφονται στα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον, καθώς ήδη η αμερικανική πλευρά «διέρρευσε» ότι εξετάζει και τις στρατιωτικές επιλογές στη Συρία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται ανώνυμα το πρακτορείο Reuters, η κατάρρευση των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτικές επιλογές, όπως εξοπλισμός και εκπαίδευση ανταρτών από την Συρία, είτε μέσω των χωρών του Κόλπου ή την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα