Ερντογάν: Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, θα εγκρίνω την επαναφορά της

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» που οργάνωσε το κόμμα του το AKP στην Κωνσταντινούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

Παράλληλα, ο Ερντογάν επιτέθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις "υπέρ της δημοκρατίας" που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε Κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.

"Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν", είπε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν σε διαδήλωση "υπέρ της Δημοκρατίας και των Μαρτύρων" στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η διαδήλωση είχε ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής ισχύος του Ερντογάν στη Δύση, η οποία του ασκεί κριτική για την ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης και συλλήψεων που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές.

Στο πλευρό του Ερντογάν βρέθηκε η κυβέρνηση, καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του HDP, το οποίο έχει κρατήσει αποστάσεις από την τακτική Ερντογάν, αλλά και από το σόου που στήνεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, υπόσχεται ν' απαλλάξει τη χώρα από το δίκτυο των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα