Η Γαλλία βυθισμένη σε πανικό και οργή. Ανησυχία για θρησκευτικό πόλεμο

Η Γαλλία βυθίζεται σε κατάσταση πανικού και οργής για δεύτερη φορά μέσα σε 12 ημέρες, μετά την φρικιαστική δολοφονία όπου δύο άνδρες έκοψαν το λαιμό ιερέα την Τρίτη το πρωί.

Οι δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή. Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.

"Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία", είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα. Μία άλλη μοναχή που ήταν παρούσα το πρωί της Τρίτης στην εκκλησία Saint-Etienne-du-Rouvray, την ώρα της λειτουργίας, έδωσε την μαρτυρία της για το πως κατάφερε να ξεφύγει. «Μπήκαν απότομα και μοιράστηκαν μέσα στο χώρο της εκκλησίας. Μιλούσαν αραβικά. Είδα ένα μαχαίρι. Εφυγα την ώρα που άρχισαν να επιτίθενται στον πατέρα Jacques. Δεν ήξερα ακόμη τι θα έκαναν όταν έφυγα». Η μοναχή, εντελώς σοκαρισμένη, ανέφερε ότι βρίσκεται σε ψυχολογική υποστήριξη και δήλωσε ότι περιμένει να μάθει νέα από τις άλλες καλόγριες που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία, σύμφωνα με την Le Figaro.

Στο στόχαστρο η Γαλλία

H επίθεση συνέβη σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από την πολύνεκρη επίθεση ενός Τυνήσιου που οδήγησε το φορτηγό του στο πλήθος στην παραλιακή οδό της Νίκαιας, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποίησαν δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών την ώρα που έβγαιναν από την εκκλησία.

Αν και η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση οι Γάλλοι αισθάνονται φόβο και οργή και εκφράζεται στο υψηλότερο επίπεδο η ανησυχία για θρησκευτικό πόλεμο.

«Οι Καθολικοί της Γαλλίας και ο κόσμος ολόκληρος τραυματίστηκαν. Επιτεθήκαν σε μια εκκλησία, σκότωσαν έναν ιερέα, βεβήλωσαν τη Δημοκρατία, έσπειραν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας χωρίσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους, να μας διχάσουν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. «Στόχος τους είναι να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, μιλώντας στο TF1. Ο Βαλς έκανε λόγο για έναν αποτρόπαιο φόνο και υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα ανάλογο περιστατικό, αναφερόμενος σε αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε εκκλησία, κοντά στο Παρίσι.

«Βάζουν στο στόχαστρο ένα σύμβολο. Χθες ήταν η 14η Ιουλίου (σ.σ. Ημέρα της Βαστίλης, για την επίθεση στη Νίκαια), τώρα μία εκκλησία, ένας ιερέας, ένας ηλικιωμένος. Είναι επίθεση σε ένα κομμάτι της ταυτότητας της χώρας μας, στις ρίζες μας. Η κοσμική δημοκρατία επηρεάζεται βαθύτατα», τόνισε ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να «μπλοκαριστούν» όσοι επιχειρούν να διχάσουν τον λαό. «Ο καθένας βλέπει ότι αυτός είναι ο στόχος, να στρέψουν τον ένα Γάλλο ενάντια στον άλλον, να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο. Η δύναμή μας είναι η ικανότητά μας να ξεπερνούμε τις διαφορές μας», τόνισε ο Βαλς, κάνοντας λόγο για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Την Τρίτη το βράδυ ο ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία.

Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.

Ο ISIS  τρομοκρατεί την Ευρώπη

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση μεταδίδει πως οι δύο δράστες της αιματηρής επίθεσης ήταν «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια της ομηρίας.

Μία γυναίκα που εκκλησιαζόταν στην συγκεκριμένη εκκλησία, περιέγραψε τον ιερέα ως «έναν άνθρωπο που εκπλήρωνε το ρόλο του μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήταν ηλικιωμένος αλλά ήταν πάντα διαθέσιμος για όποιον τον χρειαζόταν. Ήταν ένας πολύ καλός ιερέας. Βρισκόταν εδώ για πολύ καιρό και όλοι τον γνωρίζαμε καλά. Όλοι είμαστε σοκαρισμένοι και αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Ο πρόεδρος της περιοχής Hervé Morin, είπε ότι «ο ιερέας ήταν ένας καλός άνθρωπος, ευγενικός απέναντι σε όλους. Υπηρέτησε στη συγκεκριμένη εκκλησία για 30 χρόνια. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Αυτή δεν είναι απλά μία δολοφονία, έκοψαν το λαιμό ενός ιερέα, είναι μία ενέργεια που επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη γαλλική κοινωνία και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Το περιστατικό της δολοφονίας του ιερέα ήταν η τρίτη σημαντική επίθεση στη Γαλλία τους τελευταίους 18 μήνες, για τις οποίες ο ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη.

Δύο επιθέσεις που αποδίδονται στον ISIS έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και στη Γερμανία θέτοντας ολόκληρη την Ευρώπη σε «κόκκινο» συναγερμό.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα