Οι Ρώσοι έσωσαν τον Ερντογάν; Ενημέρωσαν την τουρκική MIT για το πραξικόπημα

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik το οποίο επικαλείται ιρανικά ΜΜΕ, υποστηρίζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος ειδοποιήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για το πραξικόπημα που επρόκειτο να εκδηλωθεί λίγες ώρες αργότερα, πριν δηλαδή τα τανκς βγουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας το βράδυ της Παρασκευής.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα ανάμεσα στις συνομιλίες ήταν και η εντολή των στασιαστών στους στρατιώτς που τους ακολουθούσαν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν (να συλλάβουν ή να σκοτώσουν), ο οποίος έκανε διακοπές στη Μαρμαρίδα.

Η πληροφορία μεταφέρθηκε αμέσως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), λένε διπλωματικές πηγές, ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαφυγή του Τούρκου προέδρου.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, ιδιαίτερα κατά τον Νοέμβρη του 2015 όταν τούρκικο μαχητικό κατέρριψε ένα ρώσικο στον συριακό εναέριο χώρο, η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τον περασμένο μήνα, όταν ο Ερντογάν ζήτησε και επίσημα “συγγνώμη” από τον Ρώσο πρόεδρο.

“Οι διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται πως η στροφή του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική μόλις μια εβδομάδα πριν το πραξικόπημα, ήταν ένας σοβαρός παράγοντας για τον οποία ξένα κράτη υποσχέθηκαν στήριξη στις δυνάμεις του στρατού για να φέρουν σε πέρας το πραξικόπημα, και η ίδια αλλαγή ήταν που τον έσωσε”, τονίζει το Fars News.

Την ώρα που καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει σχολιάσει την σχετική φημολογία, μια επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατού την Τρίτη, άφηνε να εννοηθεί πως η ΜΙΤ έλαβε σχετική προειδοποίηση χωρίς να αναφέρεται η πηγή.

Συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, με την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο της συνάντησης να μην έχει ακόμη οριστεί.

«Η συνάντηση των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν προετοιμάζεται μέσω διπλωματικών οδών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα