Ο Ερντογάν επιμένει για την θανατική ποινή. ΗΠΑ και Ευρώπη προειδοποιούν

Την πρώτη του συνέντευξη μετά το πραξικόπημα της Πέμπτης παραχώρησε στο CNN Turk ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει ξεκάθαρα έγκλημα προδοσίας.

«Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας».

Ο Ερντογάν αρνείται να απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το υποτιθέμενο αίτημα μερίδας του τουρκικού λαού για επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες: «Γιατί θα πρέπει να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στη φυλακή τα επόμενα χρόνια; - Αυτό λέει ο κόσμος».

Όπως υποστηρίζει, η επαναφορά της θανατικής ποινής είναι κάτι που ζητά ο κόσμος που έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά και θέλουν να κλείσει γρήγορα η υπόθεση. «Ο κόσμος πονάει, οπότε είναι πολύ ευαίσθητος και εμείς οφείλουμε να ενεργήσουμε με μεγάλη σύνεση και ευαισθησία», προσθέτει, σχολιάζοντας το υποτιθέμενο «λαϊκό αίτημα», την ώρα που έρχονται στο φως πάμπολλα στοιχεία για τη σαρωτική επιχείρηση «εκκαθάρισης» που έχει ήδη δρομολογήσει σε Δημόσιο, στρατό και Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το τουρκικό κοινοβούλιο και θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα οι αρχηγοί των κομμάτων. Στη συνέχεια είπε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος θα επικυρώσει την όποια απόφαση λάβει η τουρκική βουλή.

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν, ο Ερντογάν απαντά ότι υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την έκδοση εγκληματιών.

«Ζητάς την έκδοση κάποιου ατόμου, είσαι στρατηγικός εταίρος μου και εγώ υπακούω, τηρώ τη συμφωνία, αλλά εσύ δεν κάνεις το ίδιο - θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίηση για πιθανά αντίποινα προς την άλλη πλευρά.

Μέρκελ: Η θανατική ποινή αποκλείει την Τουρκία από την ΕΕ

Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον κ. Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθενται στη θανατική ποινή επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην Ε.Ε.», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η κ. Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Σουλτς: O Eρντογάν θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία

Έτινγκερ: Προς αναστολή η άρση της βίζας σε Τούρκους υπηκόους

Λευκός Οίκος: Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

ΟΗΕ : Ο σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι κρίσιμης σημασίας

O σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η διασφάλιση της διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης είναι κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση της Δημοκρατίας στην Τουρκία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα κι ενώ οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συνταγματική τάξη πρέπει να προστατεύεται απόλυτα σε συμφωνία με τις αξίες της Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ αυτών τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και την διασφάλιση διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης» επισήμανε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ. «Αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμης σημασίας για την διαφύλαξη της δημοκρατίας στην Τουρκία και την σταθερότητά της στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παραμένουν σθεναρά στο πλευρό της Τουρκίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου» συνέχισε ο Χακ.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή της θανατικής ποινής, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που την έχουν καταργήσει δεν μπορούν να την επαναφέρουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα