Νίκαια: Σκότωσε 84 ανθρώπους ο Mohamed Lahouaiej Bouhle. Φώναζε ο Αλλάχ είναι μεγάλος

Η Γαλλία πνίγεται ξανά στο αίμα. Γίνεται ξανά στόχος τρομοκρατών. Καμία τρομοκρατική ομάδα δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης, της εθνικής επετείου των Γάλλων.

Οκτώ μήνες μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα στο Παρίσι και μια εβδομάδα μετά το Euro 2016- και λίγο πριν λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει γίνει πια σχεδόν μόνιμη στη χώρα- στο επίκεντρο βρέθηκε αυτή τη φορά η Κυανή Ακτή, όπου οι πολίτες ανέμελοι παρακολουθούσαν την επίδειξη πυροτεχνημάτων στο πλαίσιο των εορτασμών για την 14η Ιουλίου.

Το εύθυμο σκηνικό μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου όταν φορτηγό κατευθύνθηκε προς το πλήθος και, επιταχύνοντας, έπεσε πάνω στον κόσμο διανύοντας δύο χιλιόμετρα κατά τα οποία «σάρωνε» όποιον βρισκόταν στο δρόμο του.

Τουλάχιστον 84 είναι οι νεκροί, 150 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που διαπράχθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας, την Ημέρα της Βαστίλης.

Τουλάχιστον 10 παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα του μακελειού στη Νίκαια σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιοχής Κριστίαν Εστροσί.

Πολλά παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πόλης και υποβάλονται σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μεταδίδει το Reuters

Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα» δήλωσε στο διάγγελμά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από το μακελειό στη Νίκαια κρύβεται ο ISIS, καθώς το χτύπημα έγινε με το τρόπο που σκέφτονται και οργανώνουν τις επιθέσεις του οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα και αρέσκεται στο πανηγυρίζει.

Το όνομα του δράστη Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Nice Matin το όνομα του δράστη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς είναι Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Είχε παρκάρει στο συγκεκριμένο δρόμο για τουλάχιστον εννέα ώρες και σύμφωνα με τοπικά μέσα, του επέτρεψαν να μείνει στο σημείο γιατί μετέφερε παγωτό! Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία των μεγάλων φορτηγών απαγορεύεται στη Γαλλία τις εθνικές εορτές και τις Κυριακές, τα φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα εξαιρούνται.

Συγγενείς και φίλοι του δράστη ανακρίνονται από την αστυνομία και γίνονται επιδρομές στην περιοχή Αμπατουάρ της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το BFMTV, ο Mohamed Lahouaiej Bouhlel ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών

Φώναξε  ο Αλλάχ είναι μεγάλος

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν επίσης ότι ο δράστης φώναξε "Αλλαχ Ακμπάρ" δηλαδή ο Αλλάχ είναι μεγάλος, λίγο πριν τον εκτελέσουν οι αστυνομικοί!

Βίντεο η στιγμή της εκτέλεσης

Για συνεργούς μίλησε ο δήμαρχος της Νίκαιας

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τον οδηγό που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών σκορπώντας τον θάνατο στη Νίκαια, υπάρχει και συνεργός, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.

"Πρόκειται για μία επίθεση, που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς", όπως δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο "RTL", o Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας.

"Yπάρχει μία αλυσίδα συνεργών", τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι, από την έρευνα που έχουν ξεκινήσει, οι αρχές μελετούν εξονυχιστικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις συνολικά 1.200 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Νίκαια. "Από τις κάμερες, θα μάθουμε πληροφορίες για το σχέδιο του μακελάρη", υποστήριξε.

"Oι εικόνες από τις κάμερες είναι καθαρότατες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί.  "Η Νίκαια βιώνει το μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστoρία της" κατέληξε.

Το διαμέρισμα του δράστη

Σε αυτό το συγκρότημα βρίσκεται το διαμέρισμα του δράστη όπου η αστυνομία έκανε έρευνες νωρίτερα μεταδίδει η εφημερίδα Nice Matin.

Το πρωί της Παρασκευής διεξήχθη έρευνα στο σπίτι του οδηγού του φορτηγού που  σκότωσε τουλάχιστον 84 άτομα την Πέμπτη το βράδυ στη Νίκαια Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 9:30 από άνδρες της γαλλικής αστυνομίας στην κατοικία του Μοχάμεντ Λαχουαέι Μπουχλέλ, τα έγγραφα  του οποίου βρέθηκαν  στο φορτηγό.

Οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος στον 1ο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται σε μια λαϊκή γειτονιά της Νίκαιας

Οι  γείτονες περιέγραψαν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος ως «μοναχικό» και «σιωπηλό». Δεν φαινόταν θρησκευόμενο άτομο και κυκλοφορούσε ν συχνά σε σορτς,

Άλλοι γείτονες είπαν ότι ο φερόμενους ως δράστης  δεν επέστρεφε  το χαιρετισμό, ενώ 'ένας ένοικος  του ισογείου είπε ότι ο ύποπτος ήταν ένας  «όμορφος άντρας που καλοκοίταζε  τις κόρες του πάρα πολύ».

Ο δράστης, κάτοικος της Νίκαιας με καταγωγή από την Τυνησία, 31 ετών, είναι επίσης νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 31χρονος ήταν γνωστός στις Αρχές για μικρά αδικήματα, χωρίς να συνδέεται το όνομα του με την τρομοκρατία.

Σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο οδηγός είχε ξεκινήσει να πυροβολεί πριν οδηγήσει σε σύγκρουση το φορτηγό με το πλήθος.

Ψεύτικα όπλα, αδρανής χειροοβομβίδα

Ο δράστης του μακελειού κατέβηκε από το φορτηγό, αφού είχε παρασύρει στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους και πυροβόλισε με πιστόλι πολλές φορές πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. "Τη στιγμή που έπεσε νεκρός από την αστυνομία, είχε πυροβολήσει πολλές φορές" δήλωσε ο πρόεδρος της επαρχίας Κριστιάν Εστροσί. Πηγή κοντά στις έρευνες δήλωσε εξάλλου ότι η χειροβομβίδα που βρέθηκε στο φορτηγό ήταν "αδρανής", ενώ τα τουφέκια που βρέθηκαν ήταν ψεύτικα!

Ταυτοποίησαν τον δράστη

Ο οδηγός του φορτηγού που πραγματοποίησε την επίθεση χθες βράδυ στη Νίκαια σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας "ταυτοποιήθηκε επίσημα", έγινε σήμερα γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Ο άνδρας αυτός είναι πράγματι ο κάτοχος της ταυτότητας που φέρει το όνομα ενός Γαλλο-τυνήσιου, 31 ετών, κατοίκου της Νίκαιας, η οποία βρέθηκε μέσα στο φορτηγό από τους ερευνητές.

"Επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα το πρωί, κυρίως στη Νίκαια", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η εξέλιξη έρχεται από το RTL France, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές τραυτοποίησαν τον δράστη του μακελειού στη Νίκαια.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί. Αλλά τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έχουν γίνει γνωστά. Ταυτοποιήθηκε από τα αποτυπώματά του αφού (κι αυτός) ήταν... παλιός γνώριμος της αστυνομίας. Λέγεται πως ζούσε ή είχε ζήσει ένα διάστημα στη Νίκαια. Ήταν 31 ετών. Στο φορτηγό, βρέθηκε ένα δίπλωμα οδήγησης, μια κάρτα τράπεζας και ένα τηλέφωνο.

Ο 31χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία και κλοπές. Σύμφωνα με τη Daily Mail είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου μετά από έναν καυγά σε παμπ. Ποτέ όμως το όνομά του δεν συνδέθηκε με την τρομοκρατία πριν από τη σφαγή ανήμερα της ημέρας της Βαστίλης.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα στις 16, 17 και 18 Ιουλίου, στη μνήμη των 84 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια

Νίκαια: Ο πανικός δεν περιγράφεται ...

"Ο πανικός δεν περιγράφεται. Κορμιά διαμελισμένα παντού. Αστυνομία και στρατός έχουν κατακλύσει στην περιοχή". Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Έλληνας ξεναγός, κ. Εμμανουηλίδης, που βρέθηκε χθες στη Νίκαια της Γαλλίας με ελληνικό γκρουπ 15 ατόμων, την κατάσταση που επικρατεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

"Εμείς επισκεφθήκαμε τη Νίκαια, ευτυχώς χθες το μεσημέρι, διότι όπως μας ενημέρωσαν από το απόγευμα και μετά ο παραλιακός δρόμος θα έκλεινε λόγω παρελάσεων" είπε ο κ. Εμμανουηλίδης. Όπως τόνισε, η χθεσινή ημέρα ήταν για τη Γαλλία μια τεράστια γιορτή. "Τα πυροτεχνήματα άρχισαν στις δέκα το βράδυ. Στην περιοχή βρίσκονταν ευτυχώς μακριά από τον τόπο του συμβάντος, δύο κυπριακά γκρουπ, τριάντα ατόμων το καθένα" συνέχισε ο ξεναγός.

Η Κυανή Ακτή είναι η δεύτερη πιο πολυσύχναστη περιοχή μετά το Παρίσι, που φιλοξενεί 18 εκατ. τουρίστες το χρόνο και πολλά σκάφη, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

"Είμαστε σε επαφή με τα ξενοδοχεία της περιοχής και με την Aegean. Όλοι οι Έλληνες είναι καλά. Επικρατεί μούδιασμα αλλά και ψυχραιμία" κατέληξε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Καμία πληροφορία για Έλληνες στο μακελειό της Νίκαιας

Δεν υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα

Προσοχή σκληρές εικόνες

Μαρτυρία που σοκάρει: Είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Διάγγελμα του Προέδρου της Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης» τόνισε στο διάγγελμά του. Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.

Η ΦΩΤΟ από την τραγωδία στη Νίκαια που συγκλονίζει

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την πολύνεκρη τραγωδία στη Νίκαια είναι συγκλονιστικές, ωστόσο μία από αυτές έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογραφία με το νεκρό παιδί στο δρόμο, δίπλα από την κούκλα του προκαλεί σοκ και θλίψη για τη νέα τραγωδία που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Ο σκιτσογράφος που «ενοχλεί» τον Ερντογάν συγκλονίζει με νέο σκίτσο για τη Νίκαια

Ο σκιτσογράφος που «ενοχλεί» τον Ερντογάν συγκλονίζει με νέο σκίτσο για την τραγωδία στη Γαλλία.

Ο λόγος για τον διάσημο σκιτσογράφο Latuff, ο όποιος τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενοχλείται από τα καυστικά του σκίτσα.

Ο Latuff, εμπνευσμένος από την φωτογραφία της τραγωδίας που συγκλόνισε τον πλανήτη, έκανε το παρακάτω συγκλονιστικό σκίτσο.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη «βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Καταδίκη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Μήνυμα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Ντ. Τουσκ: Η Ευρώπη στο πλευρό της Γαλλίας

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.

Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατάρ.

Ο Ραχόι καταδίκασε την αποτρόπαιη επίθεση στη Νίκαια

H Ιταλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Ολάντ για την επίθεση στη Νίκαια

Συλληπητήρια Παυλόπουλου σε Ολάντ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα