Σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής. Ρέντσι σε Μέρκελ: Δεν θα μας κάνεις εσύ το δάσκαλο

Σφοδρή σύγκρουση έλαβε χώρα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Αιτία για την διαμάχη που ξέσπασε είναι ο τρόπος διάσωσης των ιταλικών τραπεζών.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε γνωστό στους ευρωπαίους ομολόγους του, ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ενισχύσει με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να διασώσει τις τράπεζες της χώρας. Η Ανγκελα Μέρκελ είχε διαφορετική άποψη και υποστήριξε ότι η διάσωση των ιταλικών τραπεζών πρέπει να γίνει με την εφαρμογή του bail in, δηλαδή «κούρεμα» σε μετόχους και ομολογιούχους και μετά «κούρεμα» καταθέσεων».

Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια πράγματα. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Η στάση της Μέρκελ, που απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και το πως θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα