Τουρκία: Θρήνος από το μακελειό - Είδα τον καμικάζι στο Ατατούρκ

Θρήνος στην Τουρκία μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμειο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς 41 νεκρούς και 239 τραυματίες, κάνει λόγο ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 13 ξένοι υπήκοοι, κανείς από τους οποίους δεν είναι Έλληνας. Οι 13 ξένοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους είναι 5 Σαουδάραβες, 2 Ιρακινοί, 1 Τυνήσιος, 1 Ουζμπέκος, 1 Κινέζος, 1 Ιρανός, 1 Ουκρανός και 1 Ιορδανός πολίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Οι 3 από τους 13 αυτούς ξένους πολίτες είχαν διπλή υπηκοότητα.

Η Τουρκία κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες.

Ο 77χρονος Πολ Ρους, είναι ένας από αυτούς, καθώς επέζησε από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρους περιέγραψε στο Reuters τα τρομακτικά λεπτά της επίθεσης και την εικόνα του ενός καμικάζι, ο οποίος τον πλησίαζε. «Φορούσε μαύρα. Το πρόσωπο του δεν ήταν καλυμμένο. Σκύψαμε πίσω από έναν πάγκο αλλά σηκώθηκα και τον παρακολουθούσα. Αμέσως μετά ακούστηκαν δύο διαδοχικές εκρήξεις. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε σταματήσει να πυροβολεί», ανέφερε ο 77χρονος, ο οποίος ταξίδευε στην πατρίδα του, την Νότια Αφρική.

«Γύρισε και άρχισε να περπατάει προς εμάς. Κρατούσε το όπλο του μέσα στο μπουφάν του. Κοιτούσε τριγύρω ανήσυχα για να δει εάν κάποιος θα τον σταματούσε και μετά κατέβηκε τις σκάλες. Ακούσαμε και άλλους πυροβολισμούς, μετά ακόμη μία έκρηξη και μετά όλα είχαν τελειώσει», είπε ο Πολ Ρους.

Δυο τουρίστες από τη Νότια Αφρική είδαν τα πάντα να γίνονται μπροστά στα μάτια τους. Ήταν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψουν στην χώρα τους. Ήταν στις αναχωρήσεις ακριβώς πάνω από εκεί που έγιναν όλα. Στον χώρο των αφίξεων. «Ανεβαίναμε στις αναχωρήσεις όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Ήταν ένας άνδρας ντυμένος στα μαύρα με ένα όπλο στο χέρι που γυρνούσε μέσα στον χώρο. Μόλις φτάσαμε στον όροφο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του. Δεν φορούσε μάσκα. Ήμουν σε απόσταση 50 μέτρων. Άρχισε να έρχεται κατά πάνω μας. Κοιτούσε γύρω του αγχωμένος για να δει αν θα τον σταματήσει κανείς και κατέβηκε τις σκάλες. Ακούσαμε και άλλους πυροβολισμούς και μετά μια έκρηξη».

 

Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν τώρα να αναγνωρίσουν τους δράστες της επίθεσης και συλλέγουν υλικό από το αεροδρόμιο. Παράλληλα ερευνούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και προσπαθούν να συνθέσουν ολόκληρο το παζλ της επίθεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν στο πρακτορείο Reuters ανώνυμα ότι η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδια και το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υπόπτους χωρίς να υπάρχουν ακόμη ισχυρές αποδείξεις για την εμπλοκή των τζιχαντιστών.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα