Ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ. Brexit ή Bremain;

Η Μεγάλη Βρετανία πηγαίνει σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσει σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

Υπολογίζεται ότι πάνω από 46 εκατ. άνθρωποι θα ψηφίσουν, αριθμός - ρεκόρ για δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Προβάδισμα παραμονής δείχνει δημοσκόπηση

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Γιατί γίνεται το δημοψήφισμα;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα εφόσον κέρδιζε τις εκλογές του 2015, ύστερα από πιέσεις από πλευράς των δικών του βουλευτών (Συντηρητικοί) και του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, που υπενθυμίζει πως οι Βρετανοί δεν είχαν λόγο στην όλη υπόθεση από το 1975, όταν είχε ψηφιστεί – πάλι σε δημοψήφισμα- παραμονή στην ΕΟΚ.

Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος).

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Μία πρώτη και αρκετά ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί.

Στη συνέχεια ένας εκλογικός υπάλληλος θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα στο Δημαρχείο του Μάντσεστερ.

Ποια είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα

• «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Αυτή είναι η βασική ομάδα από πολλά κόμματα, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για την προώθηση της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος των Marks and Spencer, Λόρδος Ρόουζ.

Την εκστρατεία στηρίζουν ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών, όπως ο πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών, ανάμεσα τους και ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

• «Ψηφίστε έξοδο».

Η συγκεκριμένη ομάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και στηρίζεται επίσης από πολύ γνωστά στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και αρκετοί βουλευτές των Εργατικών.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Όλοι οι πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και όσοι έχουν βρετανική υπηκοότητα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μέρος στο δημοψήφισμα μπορούν να πάρουν και οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά έχουν εκλογικό δικαίωμα.

Όσοι βρίσκονται σε ταξίδια στο εξωτερικό τότε θα είναι σε θέση να στείλουν την ψήφο τους με το ταχυδρομείο.

Ποιοι είναι υπέρ του «Brexit»;

Στην εμπροσθοφυλακή των ευρωσκεπτικιστών βρίσκεται το UKIP. Επίσης, περίπου οι μισοί βουλευτές των Συντηρητικών, πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αρκετοί βουλευτές των Εργατικών και το DUP (Democratic Unionist Party- Βόρεια Ιρλανδία). Εξέχουσες προσωπικότητες στο στρατόπεδο του Brexit περιλαμβάνουν τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, τον Νάιτζελ Φάραντζ του UKIP (η φιγούρα που έχει ταυτιστεί περισσότερο με τον ευρωσκεπτικισμό στη Βρετανία), τον Μάικλ Γκοβ, υπουργό Δικαιοσύνης, τη Γκισέλα Στούαρτ των Εργατικών, και τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην επικεφαλής των Συντηρητικών. Η καμπάνια υπέρ του «Brexit» είναι το «Vote Leave», ενώ υπάρχει και το GO Movement και το Leave.EU, καθώς και το Labour Leave.

Όσον αφορά το εξωτερικό, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι υπέρ ενός «Brexit». Ωστόσο, ο ίδιος έχει αποφύγει να πάρει επίσημα θέση, αν και έχει δηλώσει ότι έχει άποψη επί του θέματος.

Ποιοι είναι υπέρ του «Bremain»;

Ο (πρώην σφόδρα επικριτικός απέναντι στην Ε.Ε.) Κάμερον είναι στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε., όπως και 16 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει δηλώσει την ουδετερότητά του στην εκστρατεία. Το Εργατικό Κόμμα, το σκωτσέζικο SNP, το ουαλικό Plaid Cymru και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) είναι υπέρ της παραμονής. Ειδικότερα, στις εξέχουσες φιγούρες της βρετανικής πολιτικής σκηνής που τάσσονται υπέρ της παραμονής περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών, Τζωρτζ Όσμπορν, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, η επικεφαλής του SNP, Νίκολα Στέρτζον και άλλοι. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, είναι υπέρ της παραμονής. Η καμπάνια υπέρ του «Bremain» είναι το Britain Stronger In Europe.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει πάρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της Ελλάδας στο κοντινό παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μέισον, κατά το περσινό επεισοδιακό καλοκαίρι και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είχε ταχθεί υπέρ του «όχι»- σε κάποιες περιπτώσεις προβαίνοντας μάλιστα σε οξείς χαρακτηρισμούς. Σχετικό άρθρο μάλιστα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Καθημερινή».

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες του Brexit;

Εξαρτάται από το ποιον ρωτάει κανείς. Οι απόψεις διίστανται, με τους υποστηρικτές του «Brexit» να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλό για τη βρετανική οικονομία. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., το Λονδίνο θα έπρεπε να διαπραγματευθεί νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, και ότι θα υπάρξει μια περίοδος οικονομικής και πολιτικής (και γεωπολιτικής) αβεβαιότητας- και ως εκ τούτου οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τάσσονται υπέρ του «ναι».

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ένα «Brexit» θα ήταν κακή εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Στην Ελλάδα, το 65% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήταν κακή εξέλιξη για την Ένωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι θα ήταν καλό το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από την Ε.Ε. σημειώνεται στη Γαλλία, με 32%.

«Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλα τα κλισέ έχουν επιστρατευθεί για να περιγράψουν την κούρσα του κρίσιμου δημοψηφίσματος που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, φέρνει τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» σε απόσταση αναπνοής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «WhatUKThinks», η οποια και παρουσιάζει τον μέσο όρο των 6 πιο πρόσφατων μετρήσεων κοινής γνώμης, η διαφορά μεταξύ των δυο στρατοπέδων είναι οριακή.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποστηρικες της παραμονής της χώρας στην ΕΕ (Bremain-In) συγκεντρώνουν το 51%, ενώ όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της (Brexit-Out) συγκεντρώνουν το 49%.

Δείτε Live από το skynews:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα