Xάος στη Βενεζουέλα! Επεισόδια, μπλακ άουτ και λεηλασίες

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η Βενεζουέλα, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου κλονίζουν την οικονομία της και οι πολίτες στερούνται πλέον βασικών αγαθών, ενώ το γύρω του κόσμου κάνουν τα στιγμιότυπα με τις λεηλασίες σε καταστήματα, τα εκτεταμένα μπλακ άουτ και το χάος στους δρόμους.

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν βίαιες ταραχές στην πόλη Μαρακαΐμπο, όπου οργισμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε καταστήματα και φορτηγά που μετέφεραν δυσεύρετα εμπορεύματα. Η χώρα υποφέρει από ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών, από το κρέας και τα φάρμακα μέχρι το μαγειρικό λάδι και το χαρτί τουαλέτας.



Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μένουν κλειστά τις Παρασκευές.



Με εξάρτηση από υδρογονάνθρακες για το 95% των εσόδων της από εξαγωγές, η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε έντονη κρίση με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των καυσίμων κατά 6.000%, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πηγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει πληγεί από την χειρότερη ξηρασία της χώρας από το 1969.

Η αντιπολίτευση ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Στόχος να συγκεντρωθούν 200.000, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Νικολάς Μαδούρο.

«Το έχω ξαναπεί, ότι κάνουν δεν έχει καμία πολιτική αξιοπιστία και η επανάσταση θα συνεχίσει με τον ίδιο πρόεδρο και όλα τα μεγάλα κοινωνικά προγράμματα, μέχρι το 2018. Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας, αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ η Βενεζουλέλα ξεμένει και από το εγχώριο νόμισμά της, αφού το κράτος δεν έχει πλέον δολάρια για να πληρώσει τα νομισματοκοπεία του εξωτερικού να τυπώσουν μπόλιβαρ, και να τα στείλουν, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, με μισθωμένα αεροπλάνα στην κεντρική τράπεζα μαύρα μεσάνυχτα.

eikones-xaous-me-epeisodia-kai-leilasies-sti-benezouela


thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα