Panama Papers: Πως να κρύψεις 1 δις δολάρια με 5 βήματα

«Πως θα κρύψεις ένα 1 δις δολάρια με πέντε απλά βήματα;». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι φίλοι του φαίνεται πως έχουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τη διαρροή των Panama Papers ενώ το βίντεο που επιμελήθηκε η Guardian – ένας από τους δημοσιογραφικούς ομίλους που μετείχαν στην αποκάλυψη των εγγράφων- μας εξηγούν με τον πιο απλό τρόπο πως ακριβώς το έκαναν.

Το βίντεο όπως θα δείτε, με αρκετές δόσεις ειρωνείας αλλά και χιούμορ, περιγράφει βήμα – βήμα και με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, πως μπορεί να στηθεί μια τέτοια απάτη κολοσσιαίων διαστάσεων με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περίπτωση Πούτιν...

Βήμα Νο1. Βρίσκεις κάποιον που μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς. Στην περίπτωση του Πούτιν τον Sergei Roldugin που είναι ο καλύτερος του φίλος και νονός της μεγαλύτερης κόρης του αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου της Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης.

Βήμα Νο 2. Βοηθάει πολύ εάν έχει μια τράπεζα που τη διοικεί ένας άλλος φίλος σας όπως o Yuri Kovalchuk και η Τράπεζα της Ρωσίας (Банк России).

Βήμα Νο 3. Επίσης θα χρειαστείτε μια νομική εταιρεία που ειδικεύεται στην υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Εν προκειμένω την Mossack Fonseca.

Βήμα Νο 4. Η τράπεζα βοηθάει στο στήσιμο των εταιρειών στο όνομα του καλύτερου σας φίλου. Η offshore καταγράφεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου η νομοθεσία εξασφαλίζει πως δεν θα μάθει ποτέ κανείς για τις «δουλείες» σου.

Βήμα Νο 5. Η νομική εταιρεία εγκρίνει δάνεια προς τις offshores που έχουν στηθεί και... «Συγχαρητήρια. Κρύψατε ένας 1 δισεκ. δολάρια. Και τώρα αρχίζετε να τα ξοδεύετε»

Πως θα γίνει αυτό;

Ίσως μια από αυτές τις offshore εταιρείες θα μπορούσε να δανείσει 12 εκατ. δολάρια σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Όπου γίνεται ο γάμος της μικρότερης κόρης σου. Όπως η κόρη του Πούτιν, Κατερίνα. Τα δάνεια είναι αδύνατον να αποκαλυφθούν και έτσι δεν θα το μάθει ποτέ κανείς.

Εκτός και αν η νομική εταιρεία Mossack Fonseca πέσει «θύμα» της μεγαλύτερης διαρροές στην ιστορία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα