Der Standard: Αναμένεται κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής Der Standard, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρει ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως ονομάζεται η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα και θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει το έγγραφο.

Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ακόμη στο προσχέδιο αναφέρετε η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots ανάμεσα στις αρμοδιότητές της.

Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου.

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα