Νέος πρωθυπουργός στη Γουινέα

Ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ ονόμασε το Σάββατο ένα στέλεχος της βιομηχανίας των μεταλλείων, τον Μαμαντί Γιουλά, νέο πρωθυπουργό της χώρας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την αναζωογόνηση της οικονομίας του κράτους.

Η Γουινέα είναι ένας από σημαντικότερους εξαγωγείς βωξίτη διεθνώς, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τόσο εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών των μεταλλευμάτων στις παγκόσμιες αγορές, όσο κι εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα, που διήρκεσε δύο χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.500 πολίτες κι έτρεψε σε φυγή πολλούς επενδυτές.

Ο Κοντέ επανεξελέγη άνετα για δεύτερη πενταετή θητεία στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, υποσχόμενος να αναζωογονήσει την οικονομία και να ξαναδώσει δουλειά στους πολίτες.

Κυβερνητική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Κονακρί αναφέρει ότι ο διορισμός του Μαμαντί Γιουλά, «ανώτερου στελέχους στον ιδιωτικό τομέα», επιβεβαιώνει «τη νέα ώθηση του προέδρου Αλφά Κοντέ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», την «επαγγελματική κατάρτιση», και «την ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Γουινέα».

Από το 2004 μέχρι τον διορισμό του στον θώκο του πρωθυπουργού, ο Γιουλά ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Guinea Alumina Corporation (GAC). Η εταιρεία, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος βωξίτη - μεταλλεύματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου - είναι θυγατρική της Emirates Global Aluminium, η οποία ανήκει στο επενδυτικό ταμείο Mubadala του Αμπού Ντάμπι και στην Investment Corporation του Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο πρωθυπουργός Μοχαμέντ Σαΐντ Φοφανά και η κυβέρνησή του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο την Τετάρτη, τηρώντας την πολιτική παράδοση στη Γουινέα που θέλει τους προέδρους να αλλάζουν τις κυβερνήσεις τους μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γιουλά αναμένεται να διορίσει τους υπουργούς του τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα