Κλιμακώνεται η ρωσοτουρκική ένταση: Ο Πούτιν κουνά το δάχτυλο στην Άγκυρα

Σοβαρούς τριγμούς συνεχίζει να προκαλεί στις σχέσεις των δύο χωρών η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σχοινί και αν οι δύο χώρες δεν ρίξουν τους τόνους, η  γεωπολιτικές διαστάσεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες. Οι δυο χώρες, άλλωστε, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην ρίχνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, με κάποια διαλείμματα χαμηλών τόνων, που όμως δεν διαρκούν πολύ. Η ένταση κλιμακώνεται μετά το όχι του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πούτιν δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του γιατί η Άγκυρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Το πρακτορείο  Reuters επικαλείται δηλώσεις του Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθού του Ρώσου προέδρου. "Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας απλά να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροπλάνο" είπε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν ο Πούτιν αρνήθηκε να μιλήσει στον Ερντογάν.

Ερντογάν προς Ρωσία: Μην παίζετε με τη φωτιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά" υποστηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα! Οι νέες... πολεμοχαρείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Παρ' όλα αυτά, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι θέλει πολύ να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι για να μιλήσουν για το επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους. "Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε", δήλωσε ο Ερντογάν. "Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας".

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως ο τουρκικός στρατός "δεν αναγνώρισε την εθνικότητα" του αεροσκάφους και πως δεν "χτύπησε σκόπιμα ένα ρωσικό αεροπλάνο", και το μόνο που έκανε ήταν να "εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής" που είναι σε ισχύ. Παράλληλα, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την κατηγορία της Μόσχας πως η Τουρκία, εν γνώσει της ηγεσίας της, συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές

Η Συρία αδειάζει την Τουρκία: Αυτός είναι ο λόγος που κατέρριψε το μαχητικό

Την Τουρκία και τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδειασε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Γουαλίν αλ-Μουαλέμ σε κοινοί συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Σύρος ΥΠΕΚ  τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στον συριακό εναέριο χώρο και συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει την στάση της σχετικά με την παραβίαση του δικού της εναέριου χώρου.

Ερμήνευσε την ενέργεια αυτή δε, σαν «επιθετική δράση» που προκαλεί την κυριαρχία της Συρίας.

«Ο σκοπός πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είναι η παροχή βοήθειας στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουαλέμ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία «κλέβει πετρέλαιο από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία». Επισήμανε δε, ότι το πετρέλαιο από τις περιοχές αυτές «ταξιδεύει μέσω Τουρκίας σε άλλα λιμάνια».

Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος γιατί η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές με πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Όσο για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, τόνισε πως μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του Άσαντ.

Υπαινιγμός Πούτιν για συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας

Νωρίτερα, την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος άφησε αιχμές εναντίον των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Αμερική, που ηγείται του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι διέρρευσε το σχέδιο πτήσης του ρωσικού βομβαρδιστικού στους Τούρκους συμμάχους της, οι οποίοι ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

«Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν την στιγμή του περιστατικού. Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε.

«Γιατί δώσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς; Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα