Μεντβέντεφ: Η Τουρκία στηρίζει τον ISIS. Διπλωματικές σχέσεις σε ισορροπίες τρόμου

To ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά συνετρίβη εντός της Συρίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία ενήργησε έτσι απλώς για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και τα «δικαιώματα των αδελφών της» στη Συρία.

Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν χθες το ρωσικό μαχητικό δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά,  δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου SU-24 από τουρκικά F-16, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε συριακό έδαφος, κάποια μέρη του έπεσαν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Τούρκοι πολίτες.

Ακόμη είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν θα αλλάξει μετά το περιστατικό αυτό. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε ανθρωπιστικό επίπεδο και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα», τόνισε.

Ντοκουμέντο: Τα τουρκικά F-16 προειδοποιούν το ρωσικό μαχητικό - ΒΙΝΤΕΟ

Σε πιο υψηλούς τόνους ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών με τρεις βασικές συνέπειες».

«Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων», τόνισε και στην συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος: «Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές».

«Τρίτον, η υποβάθμιση των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών αλλά και ανθρωπιστικών παραμέτρων. Η ζημιά αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί, και οι άμεσες συνέπειές της θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρνησης μιας σειράς σημαντικών κοινών σχεδίων και την απώλεια των θέσεων εργασίας από τουρκικές εταιρείες στη ρωσική αγορά».

Η Μόσχα προκαλεί την Τουρκία, σε κοινή επίθεση κατά του ISIS

Η Μόσχα είναι έτοιμη "για τη σύσταση κοινού επιτελείου" κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία.

"Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ. "Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι".

Ρωσία: Η πρώτη στρατιωτική κίνηση μετά την κατάρριψη του μαχητικού

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία καθώς θα αναπτύξει στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, στη Συρία, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε  το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Ο Πούτιν στέλνει πυραύλους S-400 στη Συρία και καλεί τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, είπε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μιλώντας την επομένη της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους ο Πούτιν είπε: "Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε... πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της".

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 θα σταλεί στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, μετέδωσαν το Interfax και άλλα πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ρωσία θα στείλει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Σε ξεχωριστή δήλωση προς τα πρακτορεία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ο δεύτερος πιλότος του καταρριφθέντος SU-24 είναι ασφαλής και επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

"Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο" παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Σώος ο ένας πιλότος

Ο ένας από τους δύο ρώσους πιλότους του Su-24 το οποίο κατερρίφθη χθες από την Τουρκία διασώθηκε από τον συριακό στρατό και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία.

Νέο βίντεο από τη στιγμή της κατάρριψης "Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Νεκρός Ρώσος πεζοναύτης σε επιχείρηση διάσωσης

Αντάρτες άνοιξαν πυρ το μεσημέρι της Τρίτης εναντίον ενός ρωσικού ελικοπτέρου που πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις επαρχία Λαττάκεια, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου καταρρίφθηκε το Ρωσικό αεροπλάνο από τουρκικά πυρά.

Το ελικόπτερο που βρισκόταν σε αποστολή αναζήτησης των Ρώσων πιλότων του Su-24, χτυπήθηκε από πυραύλους Tow ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους πεζοναύτες που επέβαιναν στο ελικόπτερο, σκοτώθηκε.

Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η οργάνωση FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) που έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από το περιστατικό. Στο βίντεο φαίνονται δύο ελικόπτερα να πετούν χαμηλά σε δασώδη περιοχή, ενώ στη συνέχεια παρατηρούμε ένα αντάρτη να στήνει έναν αμερικανικό αντιαρματικό TOW και να στοχεύει το ένα από αυτά που προσγειώθηκε έπειτα από βλάβη.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού μαχητικού χθες, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο Τούρκους πολίτες.

Παράθυρο για επιβολή εμπάργκο άφησε ο Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Εκκλήσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης

Το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή του Πούτιν και την προειδοποίησή του για σοβαρές επιπτώσεις. Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την κατάρριψη «μαχαιριά στην πλάτη από συνεργούς τρομοκρατών» καθώς το ρωσικό αεροσκάφος επιχειρούσε κατά Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι το περιστατικό συνέβη στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και η Τουρκία γίνεται η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που καταρρίπτει ρωσικό αεροσκάφος από τη δεκαετία του 1950 και τον πόλεμο της Κορέας.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη τον οικονομικό πόλεμο καθώς το Κρεμλίνο καλεί τους Ρώσους να μην πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία και το υπουργείο Άμυνας ακύρωσε όλα τα συμβόλαια που είχε με Τούρκους εταίρους τους.

Από την κατάρριψη του αεροπλάνου, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ένας πιλότος είναι νεκρός και αγνοείται η τύχη του δεύτερου, νεκρός είναι και ένας Ρώσος πεζοναύτης που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης των δύο πιλότων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του είπε ότι ο ρωσικός στρατός κάνει ηρωικές προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, αλλά η απώλεια αυτή είναι μία μαχαιριά στην πλάτη, που έγινε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά. Δεν θα ανεχθούμε εγκλήματα, όπως αυτά που διαπράχθηκαν σήμερα (χθες)».

Στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε συμβούλιο των υψηλόβαθμων αξιωματικών σε ένα έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της χώρας. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι το ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και προειδοποιήθηκε από τους πιλότους 10 φορές από τη στιγμή που πλησίαζε τα σύνορα, αλλά ακόμη και μετά από αυτό πέταξε μέσα στον εναέριο τουρκικό χώρο για μερικά δευτερόλεπτα. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η χθεσινή παραβίαση έρχεται σε συνέχεια ισχυρών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο λόγος για τον οποίο δεν συνέβησαν χειρότερα περιστατικά τις προηγούμενες εβδομάδες είναι γιατί η Τουρκία επέδειξε ψυχραιμία, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες ότι η Τουρκία προσπάθησε να αποφύγει αυτό το περιστατικό. «Αλλά όλοι πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορά της» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στηρίζουν την Τουρκία

Ο πρόεδρος Ομπάμα και το ΝΑΤΟ στήριξαν την τουρκική εκδοχή των πραγμάτων. Ο Ομπάμα είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι οι εκτιμήσεις τους συμπίπτουν με αυτές της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο με την Τουρκία και την εδαφική της ακεραιότητα και ταυτόχρονα έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως μια αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη επανεξέταση θα διευκρινίσει τα γεγονότα και θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επαναλήψεων τέτοιων περιστατικών.

Η απάντηση της Ρωσίας

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας. Προειδοποίησε τους Ρώσους να μην πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία, κάτι που θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα και συνέκρινε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού με την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο που οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Άγκυρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του την τουρκική ενέργεια ως «μη φιλική», προσθέτοντας ότι σχεδιάζονται μία σειρά μέτρων για να δοθεί απάντηση σε τέτοια περιστατικά.

Ο Ντμίτρι Τρενίν, Ρώσος αναλυτής τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει χαλαρά την κατάρριψη του αεροσκάφους από χώρα του ΝΑΤΟ, του πρώτου παρόμοιου περιστατικού εδώ και μισό αιώνα. Ο θάνατος του πιλότου ή των πιλότων δεν θα συγχωρεθεί αλλά ούτε θα ξεχαστεί.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία θα αναθεωρηθούν πλήρως. Ο Πούτιν θα διαγράψει τον Ερντογάν από συνεργάτη και η Τουρκία δεν θα θεωρείται πια φιλική χώρα. Μία αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών προς την Τουρκία είναι το επόμενο λογικό βήμα για να αποτρέψει τα εκατομμύρια των Ρώσων τουριστών από το να επισκέπτονται την Τουρκία.

Επίσης, όπως τονίζει ο αναλυτής, ο αγωγός Turkish Stream, μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία, θα παγώσει ή θα ακυρωθεί.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα