Αθώωσαν 14χρονο αγόρι που εκτελέστηκε το 1944 ...

Είχε καταδικαστεί για φόνο δυο κοριτσιών, παρά την έλλειψη αποδείξεων.  Ο Τζορτζ Στίνεϊ, ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ, αθωώθηκε μετά από 70 χρόνια...

Τον οδήγησαν στην ηλεκτρική καρέκλα το 1944, σε ηλικία 14 ετών. Επειδή ήταν μικρόσωμος για την καρέκλα, τοποθέτησαν μια Βίβλο, πάνω στην οποία τον κάθισαν, ώστε να "χωράει" στην ηλεκτρική καρέκλα.

Την υπόθεση επανέφερε στο προσκήνιο ένας Αφροαμερικανός δικηγόρος, ο George Frierson, με σκοπό να αποκαταστήσει το όνομα του νεαρού θανατοποινίτη.

Ο Στίνεϊ συνελήφθη, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε σε διάστημα τριών μηνών. Η δίκη του διήρκεσε λιγότερο από τρεις ώρες. Εφεση δεν ασκήθηκε ποτέ. Ουσιαστικές αποδείξεις δεν υπήρχαν ούτε μάρτυρες κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν του επιτράπηκε η επαφή ούτε με τους γονείς του ούτε με δικηγόρο. Οσοι υποστήριζαν την αθωωότητά του έλεγαν ότι ο μικρός Στίνεϊ ήταν τόσο φοβισμένος που θα κατέθετε οτιδήποτε θα έκανε τους αστυνομικούς χαρούμενους – έστω και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τον συνέδεε με το έγκλημα για το οποίο τον κατηγορούσαν.

Το 14χρονο αγόρι καταδικάστηκε σε θάνατο για τον θάνατο δύο λευκών κοριτσιών στη Βόρεια Καρολίνα.

Τα δυο κορίτσια, ηλικίας 7 και 11 ετών είχαν βρεθεί νεκρά. Είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με κάποια μαρτυρία, τα κορίτσια είχαν μιλήσει στο George. Το αγόρι συνελήφθη με τη βία, ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου και εκτελέστηκε.

Η δικαστής Κάρμεν Μίλεν, η οποία επανεκδίκασε την υπόθεση έπειτα από αίτημα της οικογένειας για να «καθαριστεί» το όνομα του Στίνεϊ, μίλησε για μία από τις «μεγαλύτερες αδικίες» που έχει συναντήσει στη ζωή της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα