Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζεται. Τουλάχιστον 30 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε το Ισραήλ τη νύχτα της Παρασκευής, ενώ επιδρομές έγιναν και το Σάββατο. Όπως έγινε γνωστό, 45 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 17 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευε κρυμμένους εκτοξευτές πυραύλων, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως τα θύματα είναι άμαχοι. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες για επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, στις 8 Ιουλίου, τουλάχιστον 2.100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων το 70,73% είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τη μεριά της, η Unicef ανέφερε ότι τουλάχιστον 480 παιδιά, ηλικίας από 10 ημερών έως 17 ετών, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Όσον αφορά στις ισραηλινές απώλειες, το Ισραήλ μετρά 68 νεκρούς.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν και το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, πέντε πολίτες βρήκαν τον θάνατο από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, καθώς ισοπεδώθηκε το σπίτι τους. Από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε 20 θέσεις της Χαμάς.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει - από την Πέμπτη, όταν κατέρρευσαν για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία - περίπου 500 ρουκέτες στο Ισραήλ, ενώ οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υποστηρίζουν ότι στο εν λόγω διάστημα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 65 άτομα.

Τουλάχιστον 81 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα από την επανάληψη των εχθροπραξιών την Τρίτη, εννέα ημέρες μετά την εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας. Στο Ισραήλ ένα τετράχρονο αγοράκι σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από παλαιστινιακή οβίδα.

Κλιμάκωση των επιχειρήσεων υποσχέθηκε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «η Χαμάς θα πληρώσει ακριβά την επίθεση αυτή», ενώ υποσχέθηκε «κλιμάκωση των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «σύγχρονο Ηρώδη», ενώ δήλωσε ότι η χώρα του προσφέρεται να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που έμειναν ορφανά στη σύγκρουση στη Γάζα.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του, «500 αγόρια και κορίτσια έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 3.000 έχουν μείνει ανάπηρα. Ο Νετανιάχου είναι ένας σύγχρονος Ηρώδης. Θέλει να εξοντώσει όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Eπανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών ζήτησε ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε το Σάββατο να επαναληφθούν γρήγορα οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Καΐρου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και οι οποίες την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν να βάλουν ένα τέλος στην κρίση στη Γάζα.

«Ο κύριος στόχος μου είναι οι συνομιλίες για εκεχειρία να επαναληφθούν στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατόν, για να αποφύγουμε περισσότερα θύματα και θυσίες» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, αφού συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μ. Αμπάς πρόσθεσε πως η Αίγυπτος «θα προσκαλέσει την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή εκεχειρία».

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών από τη μεριά του εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση με την οποία καλεί τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Αιγύπτιος διπλωμάτης ανέφερε πως το Κάιρο αναμένει να λάβει τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς έως τη Δευτέρα.

Η Χαμάς έχει διαμηνύσει, πάντως, πως δεν θα σταματήσει να μάχεται έως ότου αρθεί ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει στη Γάζα το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος θεωρούν ότι η ισλαμιστική οργάνωση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά τους και δεν είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό χωρίς να υπάρξουν εγγυήσεις ότι με την άρση του αποκλεισμού δεν θα περάσουν όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε πως οι φόνοι τριών Ισραηλινών εφήβων κοντά σ΄ έναν εβραϊκό οικισμό, τον Μάιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίοι συνέβαλαν στο ξέσπασμα του τελευταίου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, διαπράχθηκαν από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, αλλά χωρίς να το γνωρίζει η ηγεσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα