Αργεντινή: Οι γύπες ήθελαν να μας επιβάλουν κάτι παράνομο με εκβιασμούς

Είναι πλέον γεγονός… Παρά τις διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με δύο αμερικανικά hedge funds για τη ρύθμιση του χρέους της χώρας μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτές απέβησαν άκαρπες και η χώρα τέθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας της χώρας Αξέλ Κισίλοφ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αμερικανικών hedge funds.

«Αυτοί οι γύπες θέλησαν να επιβάλουν κάτι το παράνομο στην Αργεντινή. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν την πρότασή μας για ένα κούρεμα χρέους κατά το πρότυπο του 2005 και του 2010. Ήθελαν περισσότερα χρήματα και τα ήθελαν τώρα. Η χώρα μου είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά κάτω από λογικές συνθήκες και όχι υπό καθεστώς εκβιασμών», είπε.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ αναμένεται ανάλογα να πράξουν και οι οίκοι Fitch και Moody’s.

Όπως αναφέρουν διεθνή αναλυτές, ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τεχνικό γεγονός» που όμως θα δυσκολέψει την Αργεντινή στην πρόσβαση στις αγορές.

Τονίζουν επίσης, ότι ακόμα και μια σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και τις πιέσεις στο νόμισμα της χώρας, θα εξαντλήσει τα ήδη μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν τελικά η Αργεντινή χρεοκοπήσει επισήμως αυτό δεν θα σηματοδοτήσει την καταστροφή της, παρά το γεγονός ότι θα ενισχυθεί η ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ακόμα κι αν βρεθεί λύση στη δικαστική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ, θα γίνει ένα πάρτι στις αγορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει και μαζική άφιξη κεφαλαίων.

Ο Κισίλοφ από την πλευρά της Αργεντινής, αντέδρασε στην υποβάθμιση του κρατικού του αξιόχρεου και τόνισε ότι δεν πρόκειται για επιλεκτική χρεωκοπία.

«Δεν πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία. Επιλεκτική χρεοκοπία υπάρχει όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Η Αργεντινή έχει ήδη πληρώσει», τόνισε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τέλος και προσπάθειες ιδιωτικών τραπεζών που προθυμοποιήθηκαν να δώσουν 250 εκατ. δολάρια ως εγγύηση προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα