Πτήση AH 5017: Συντρίμμια στην έρημο - Νεκροί και οι 116 επιβάτες

Στο πένθος έχουν βυθιστεί δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για συντριβή της πτήσης AH 5017 της Air Algerie σε απομονωμένη ερημική περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Γάλλοι εμπειρογνώμονες που έφθασαν τα ξημερώματα στον τόπο της τραγωδίας ανέφεραν πως δεν εντοπίστηκε κανένας επιζών ανάμεσα στα συντρίμμια. Παράλληλα, οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως το αεροσκάφος, τύπου McDonnell Douglas MD-83, έγινε κομμάτια κατά τη διάρκεια βίαιης πρόσκρουσης στο έδαφος, εξέλιξη που απομακρύνει όλο και περισσότερο το σενάριο της βομβιστικής επίθεσης. Όπως μετέδωσε αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, τα δεδομένα του οποίου αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες της τραγωδίας. Το αντικείμενο εστάλη προς ανάλυση στην πόλη Γκάο, όπου βρίσκεται γαλλική στρατιωτική μονάδα.

Το αεροσκάφος άνηκε στην ισπανική Swiftair και είχε ναυλωθεί από την Air Algerie για να εκτελέσει το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι. Στο εσωτερικό του υπήρχαν 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος.

Βασικά στοιχεία για την πτήση AH 5017:

Αναχώρηση στη 1.17 τα ξημερώματα της Πέμπτης, τοπική ώρα, από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Προγραμματισμένη άφιξη στο Αλγέρι στις 5.10 το πρωί, τοπική ώρα (6.10 ώρα Ελλάδας).

Απώλεια επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου 50 λεπτά μετά την απογείωση.

Η επαφή χάθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την πόλη Γκάο στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι.

Ο πιλότος έκανε λόγο για χαμηλή ορατότητα και ζήτησε άδεια από τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι, για αλλαγή πορείας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και 51 Γάλλοι πολίτες, ενώ επανέλαβε τα λεγόμενα των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τα οποία η τραγωδία συνδέεται άμεσα με ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

«Εκτιμούμε πως το αεροσκάφος συνετρίβη για λόγους που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής καμία θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, πράγματι, φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο» δήλωσε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Από τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Φρεντερίκ Κουβιλιέρ υπογράμμισε πως «στον τόπο της τραγωδίας υπάρχει έντονη η μυρωδιά της κηροζίνης, ενώ η απουσία διασποράς σε μεγάλη κλίμακα των συντριμμιών οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συντριβή δεν μοιάζει να εμπεριέχει μια βίαιη ενέργεια, αλλά να συνδέεται με τον καιρό, τη μηχανική βλάβη ή έναν συνδυασμό των παραγόντων αυτών».

«Ως εκ τούτου, αποκλείουμε το ενδεχόμενο της επίθεσης από το έδαφος» σημείωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο France2, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει κι αυτός πως 100 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι εδρεύουν στην περιοχή, κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της τραγωδίας.

Αφιλόξενη και επικίνδυνη περιοχή


Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Μάλι Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το αεροπλάνο συνετρίβη σε ερημική περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Την είδηση την επιβεβαίωσε και η γαλλική προεδρία, η οποία με ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί με σαφήνεια παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται», ενώ γνωστοποίησε την αποστολή γαλλικού στρατιωτικού αποσπάσματος στο σημείο, προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα ασφαλείας και να διευκολυνθεί το έργο της συλλογής στοιχείων από τους εμπειρογνώμονες.

Το βόρειο τμήμα του Μάλι είχε αποτελέσει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2013, όταν γαλλικά στρατεύματα ενωμένα με δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU), του ΟΗΕ και του κυβερνητικού στρατού κατάφεραν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη δράση ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας όσο και ο πρωθυπουργός του Μάλι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 51 Γάλλοι, 27 από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο από το Λουξεμβούργο, ένας Καμερουνέζος, ένας Βέλγος, ένας Αιγύπτιος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός και ένας από το Μάλι. Όλο το πλήρωμα ήταν Ισπανοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα