Σε θέση μάχης η Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των ρωσόφωνων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την - ελάχιστα διαφαινόμενη, προς το παρόν - αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

Οι αναφορές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ είναι αντικρουόμενες, όπως και οι πληροφορίες για θύματα.

Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια στις πόλεις στα ανατολικά παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ουκρανικά τεθωρακισμένα είχαν θεαθεί βόρεια του Σλαβιάνσκ.

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη ούτε στο Καραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου φαίνεται ότι βρέθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωποι με πλήθος, μη οπλισμένο, που συγκεντρώθηκε γύρω από το αεροδρόμιο και φώναζε συνθήματα εναντίον της ηγεσίας στο Κίεβο.

Μαζική αυτομόληση Ουκρανών στρατιωτών

Συνολικά 6 άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού βρίσκονται στα χέρια των ρωσόφωνων αντικυβερνητικών σε Κραματόρσκ και Σλοβιάντσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, τα τανκς είχαν σταλεί στο Κραματόρσκ και στο δρόμο αυτομόλησαν και πήγαν με τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα πληρώματα δεν αυτομόλησαν αλλά έπεσαν σε παγίδα ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, οι οποίοι τα αιχμαλώτισαν και τα πήραν με το μέρος τους.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες συμφωνούν σε δύο πράγματα. α) Τα τανκς δεν είναι ρωσικά αλλά ουκρανικά και β) ότι πλέον βρίσκονται στα χέρια των ρωσόφωνων.

Το NATO ενισχύει τις δυνάμεις του

Το NATO ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη ότι αποφάσισε να λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Πάντως ο Ράσμουσεν επέμεινε στο ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία παρά την απόφασή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Ιδίως ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου αναφέρθηκε στις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

«Λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση», σημείωσε ο Ράσμουσεν αναφερόμενος στην τετραμερή σύνοδο η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο Πέμπτη.

Πάντως «θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτά αμέσως. Θα ακολουθήσουν περισσότερα εάν χρειαστεί τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας. Αυτή είναι η απαρασάλευτη δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Οι αμυντικοί σχεδιασμοί των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου θα «επανεξεταστούν και θα ενισχυθούν», σημείωσε ακόμη ο Ράσμουσεν.

Στη Γενεύη χωρίς να έχει μικρύνει το διπλωματικό χάσμα

Η προαναγγελθείσα επιχείρηση έχει φέρει στο προσκήνιο την άβυσσο που χωρίζει τη Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση, παραμονές της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη.

Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε συναντώνται την Πέμπτη στην ελβετική πόλη για να βρεθεί διπλωματική διέξοδος.

Το ελάχιστα εύφορο έδαφος περιγράφει, ενδεικτικά, η λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν το βράδυ της Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη».

Το Κρεμλίνο καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση στους διαδηλωτές» στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους ρωσόφωνους με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παράσχει θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων με ρωσική σημαία στο Σλαβιάνσκ

Συνολικά, 5 ή 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 15 ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά κάθονται στα οχήματα και χαιρετούν τον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα