Κριμαία: Οι κάλπες και το έντονο παρασκήνιο

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στην χερσόνησο της Κριμαίας. Παράλληλα με την κρίσιμη ψηφοφορία, εξελίσσεται και ένα διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυνάμεις της Δύσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο ήταν θετικός στην πρόταση της Μέρκελ να σταλεί μεγαλύτερος αριθμός παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν εκεχειρία μέχρι τις 21 Μαρτίου στην χερσόνησο, ενώ ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε βέβαιος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο φιλορώσος πολιτικός.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ


19:05 Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων παραβρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ευχαρίστησε τους επικεφαλής της διοργάνωσης που κράτησαν τους αγώνες μακριά από την πολιτική.

19:01
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.

18:34
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας είναι «παράνομο» και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμά του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

18:25 Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε για μία ακόμη φορά στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της διπλωματίας. Επίσης, του ανέφερε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την χερσόνησο της Κριμαίας.
18:22 Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτή την ώρα επικεφαλής συμβουλίου στο οποίο συζητείται η κατάσταση στην Κριμαία αλλά και οι σχέσεις της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες.

18:16 Ένταση στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Περίπου 2.000 διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του ανεπίσημου ηγέτη τους Πάβελ Γκουμπάρεφ, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «λαϊκός κυβερνήτης» και έχει συλληφθεί από τις 6 Μαρτίου κατηγορούμενος για αποσχιστικές τάσεις.

18:13
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που παίρνουν στα χέρια τους από το πρωί οι κάτοικοι της Κριμαίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα