Κριμαία: Δημοψήφισμα με τα όπλα παρά πόδα

Ένα δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα αλλά υποστηρίζεται από τη ρωσική πλευρά διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία, με διακύβευμα την προσάρτησή της στη Ρωσία ή τη διατήρηση της αυτονομίας της, υπό την ουκρανική «ομπρέλα».

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».

Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Δύση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «ψευδοδημοψήφισμα»: «Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο» και «γι’ αυτό η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος», διευκρίνισε ο Ολάντ.

Στην παρούσα φάση το ζητούμενο δεν είναι το αποτέλεσμα αυτό καθ΄αυτό του δημοψηφίσματος καθώς θεωρείται προβλέψιμο, αλλά ποια στάση θα κρατήσουν τόσο η Ρωσία όσο και οι δυτικές δυνάμεις μετά τη διεξαγωγή του, την ώρα μάλιστα που η ένταση στην χερσόνησο παραμένει.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κριμαίας έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσει μια εκτίμηση του αποτελέσματος νωρίς την Κυριακή το βράδυ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η οποία έχει προγραμματισθεί στις 20:00 τοπική ώρα ( 18:00 GMT ). Το τελικό επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα