Ψυχροπολεμικό κλίμα - κινήσεις τακτικής στην Ουκρανική σκακιέρα

Κινήσεις τακτικής σε διεθνές επίπεδο, αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, η αδιαλλαξία του Κρεμλίνου και ένα... μάλλον ανύπαρκτο τελεσίγραφο συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το τελευταίο 24ωρο.

Της χθεσινοβραδινής αναταραχής προηγήθηκε ένα θρίλερ ανακοινώσεων που πυροδότησε τηλεγράφημα του Ιnterfax, το οποίο επικαλούνταν το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, περί τελεσιγράφου που είχε επιδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν έως τις 05.00 (ώρα Ελλάδος) από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Με εντολή Πούτιν τέλος τα στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια την προηγούμενη εβδομάδα στην κεντρική και δυτική Ρωσία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, όπως μετέδωσαν σήμερα το πρωί ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια ολοκληρώθηκαν όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο πρόεδρος Πούτιν παρακολούθησε χθες την τελευταία ημέρα των ασκήσεων. «Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή προς όλα τα στρατεύματα και τις μονάδες που μετείχαν στα στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους» τόνισε ο Πεσκόφ. Δεν υπήρξε αναφορά σε κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Στο Κίεβο σήμερα ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη χθες Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη γίνεται «για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες Αρχές της χώρας μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας».

Επί τάπητος όλα τα πιθανά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας

Μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας ως αντίποινα για την κρίση στην Ουκρανία εξετάζει ο Λευκός Οίκος και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Έτσι, έπειτα από τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας στην επίμαχη περιοχή, εξετάζονται περαιτέρω μέτρα που αφορούν στη διακοπή έκδοσης καρτών βίζας, στο «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων-στρατιωτικών αλλά και σε «στοχοποίηση» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα παραπάνω μέτρα εξετάζονται σοβαρά από τις Αρχές των ΗΠΑ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κονγκρέσου στους «New York Times». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές Αρχές προτίθενται να προβούν σε άμεση οικονομική στήριξη της νέας «εύθραυστης φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης».

Έκανε «έκκληση» ο Γιανουκόβιτς για παρέμβαση της Ρωσίας;

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την στάση της Μόσχας και την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στην Κριμαία, παρουσίασε ένα γράμμα του Γιανουκόβιτς προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο του ζητούσε στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό».

Στην επιστολή του, σύμφωνα πάντα με τον Τσούρκιν, ο Γιανουκόβιτς παρακαλούσε τον Πούτιν για στρατιωτική βοήθεια γιατί, όπως ανέφερε, η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου». Επίσης, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται... πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι, καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα καθώς και να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας», ανάφερε η επιστολή Γιανουκόβιτς που παρουσίασε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Γιάτσενιουκ: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία»
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, όμως η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Γιατσένιουκ στην εφημερίδα.

Στη συνέντευξή του στη Bild, ο Γιατσενιούκ μιλά για τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης. «Ξεκινήσαμε πολυμερείς διαβουλεύσεις, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να διεξάγει διμερείς συνομιλίες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς του διεθνούς δίκαιου για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν θέλω η Κριμαία να μετατραπεί σε μια νέα Αμπχαζία», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην επαρχία της Γεωργίας την οποία η Ρωσία βοήθησε να αποσχιστεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα