Ο Χασάπης του Πλαστσόφ: Η ιστορία του φανατικότερου ναζιστή

Τον ονόμασαν Χασάπη του Πλαστσόφ. Θεωρείτο ένας από τους φανατικότερους ναζιστές και αιμοδιψείς εκτελεστές του Φύρερ, διοικώντας το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Πλαστσόφ στην Κρακοβία. Η προσωπικότητά του έγινε χαρακτήρας στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Λίστα του Σίντλερ" και τον υποδύθηκε ο Ραλφ Φάινς.

Η 43χρονη Jennifer Teege έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, καθώς η κόρη του Γερμανού εκτελεστή είχε ερωτική σχέση με Αφρικανό φοιτητή και στο βιβλίο της κάνει αναδρομή στο σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν της, συνειδητοποιώντας ότι αν ζούσε την εποχή των Ναζί η ίδια τώρα θα ήταν νεκρή από τα χέρια του πατέρα της μητέρας της!

Ο Αμον Γκετ δεν είχε οίκτο για κανέναν. Έγινε γνωστός ως "χασάπης" καθώς αγαπημένη του συνήθεια ήταν να πυροβολεί εβραίους από το μπαλκόνι του στο στρατόπεδο του Πλαστσόφ και στη συνέχεια να αφήνει τα σκυλιά του να τους κατασπαράζουν...

Η Teege ζει στο Αμβούργο κι έμαθε την αλήθεια κατά τύχη όταν επισκέφθηκε μία τοπική βιβλιοθήκη και διάλεξε ένα βιβλίο για τον ηγέτη των Ες Ες, το οποίο είχε γράψει η νόθα κόρη του Γκετ, η οποία έμοιαζε εκπληκτικά με τη μητέρα της, η οποία την έδωσε για υιοθεσία. "Ηταν σαν να μου τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Έπρεπε να πάω να καθίσω" εξομολογείται η μαύρη γυναίκα που δεν μπορεί να πιστέψει πόσο ταραγμένο είναι το παρελθόν της οικογένειάς της.

Η μητέρα της Monika είχε σχέση με έναν Νιγηριανό φοιτητή. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της Jennifer, η μητέρα της την άφησε σε ορφανοτροφείο και αργότερα την υιοθέτησε μία θετή οικογένεια. Μεγάλωσε με όλα τα καλά της μεσαίας τάξης στο Μόναχο και ενώ κάποιες φορές έβλεπε τη φυσική της μητέρα, κανείς δεν της αποκάλυψε την αλήθεια. Ακόμη και η γιαγιά της Ρουθ, που δούλευε ως γραμματέας του Γκετ και ζούσε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Πλαστσόφ της Κρακοβίας ως ερωμένη του κράτησε επτασφράγιστο μυστικό τη δράση του αγαπημένου της. Γέννησε τη Monika το 1945.

Όταν η Jennifer είδε την ταινία του Σπίλμπεργκ το 1993 κι ενώ ήταν φοιτήτρια στο Ισραήλ δεν μπορούσε να κάνει τη σύνδεση με τον πρωταγωνιστή και το οικογενειακό της μυστικό, ακόμη κι όταν είδε πως το όνομα του "χασάπη" που υποδυόταν ο Ραλφ Φάινς ήταν Γκετ και το μητρικό της το ίδιο, δεν ήταν ικανή να αντιληφθεί τον συσχετισμό.

"Τώρα που το γνωρίζω, σκέφτομαι, πως καθώς έχω μαύρο δέρμα, θα με αντιμετώπιζε σαν υπάνθρωπο όπως και τους Εβραίους που σκότωνε" ψελλίζει ταραγμένη.

Ο γεννημένος στη Βιέννη Γκετ εκτελέστηκε το 1946 αλλά τα εγκλήματά του υπερσκίασαν τις ζωές της οικογένειάς του. Η Ρουθ αρνιόταν κατηγορηματικά το γεγονός ότι ήταν δολοφόνος, είχε ακόμη τη φωτογραφία του στο προσκεφάλι της ακόμη κι όταν αυτοκτόνησε το 1983.  Η Monika, που ζει απομακρυσμένα από την Jennifer, ταλανίζεται ανάμεσα στο μίσος και τη δικαίωση. Σε συνέντευξή της μετά το βιβλίο της "Πρέπει να αγαπώ τον πατέρα μου;" ανέφερε "Ο ναζί πατέρας μου σκότωνε γυναίκες με μωρά στα χέρια από το μπαλκόνι του. Βασανίζομαι πόσο άραγε να του μοιάζω". Η ίδια η Jennifer θεωρεί πως η μητέρα της την κράτησε στο σκοτάδι για να την προστατεύσει.

Με τη βοήθεια συγγραφέα, γράφει το "Ο παππούς μου θα με είχε πυροβολήσει" αναφερόμενη στον Άμον Γκετ και τα εγκλήματά του, προσπαθώντας να συμβιβαστεί με το σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν της.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα