Λουκέτο σε 219 τράπεζες στην Ελλάδα

Ρολά κατέβασαν συνολικά 20.000 υποκαταστήματα ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, την ώρα που η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται.

Το τσουνάμι λουκέτων πρόκειται να συνεχιστεί και μάλιστα με έντονο ρυθμό στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και -όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι και αναλυτές της αγοράς- στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια το 20-25% των υποκαταστημάτων θα κλείσει, ενώ αντίστοιχο ποσοστό τραπεζοϋπαλλήλων θα απολυθεί ή θα καταφύγει σε εθελουσία έξοδο.

Μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, επιτάχυνσης της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και εξυγίανσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, ωστόσο τα υποκαταστήματα στην Ευρώπη κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε μία προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν κατά 5.500 τα υποκαταστήματά τους σε ολόκληρη την ΕΕ τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει πλέον 20.000 λιγότερα υποκαταστήματα τραπεζών σε σχέση με όσα διέθετε το 2008 (σ.σ.: στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το Reuters, μέσα στο 2011 μειώθηκαν κατά 7.200 τα παραρτήματα των τραπεζών. Επίσης, οι τράπεζες στην ΕΕ μείωσαν κατά 8% τα υποκαταστήματά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως το τέλος του 2012, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 218.687 παραρτήματα.

Η Ισπανία, όπου οι μαζικές απώλειες από τα δάνεια έχουν υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα έξοδά τους, έκλεισε το 4,9% των υποκαταστημάτων μέσα στο 2012. Το τραπεζικό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ιρλανδία μειώθηκε κατά 3,3% και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο μέσα στο 2013, ενώ στην Ιταλία κατά 3,1%. Ο αριθμός των υποκαταστημάτων αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία (4%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (2,3%) και η Λιθουανία (1,8%). Στη Βρετανία τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο αριθμός των υποκαταστημάτων παρέμεινε ο ίδιος, δηλαδή 11.870.

Ελλάδα: Λουκέτο σε 219 υποκαταστήματα


Στο απυρόβλητο δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, με το φαινόμενο του κλεισίματος υποκαταστημάτων, σύμφωνα με το Reuters, να είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας. Τα υποκαταστήματα μειώθηκαν κατά 5,7%, δεδομένου ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών οδήγησαν στο κλείσιμο 219 υποκαταστημάτων.

Η τάση αυτή δεν θα σταματήσει όμως εδώ. Όπως υποστηρίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο, μέσα στο 2013 η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο.

Έπειτα από τη δημιουργία των νέων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα δώσουν βάση στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA, στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις καθώς και στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου δανείων με στόχο την απεμπλοκή από junk (σκουπίδια) δάνεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα