Προεδρικές εκλογές στην Δομινικανή Δημοκρατία

Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές εκλογές στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις οποίες ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανίλο Μεδίνα επιδίωκε να πάρει την εκδίκησή του 12 χρόνια αφότου είχε χάσει από τον Ιπόλιτο Μεχία.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 5 μονάδων στον Μεδίνα, υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Απελευθέρωσης (PLD), έναντι του Μεχία του Επαναστατικού Κόμματος (PRD).

Αυτό μπορεί να αρκέσει ώστε ο 60χρονος Μεδίνα να εξασφαλίσει το 50% για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Λιονέλ Φερνάντες του PLD, δικηγόρος και ακαδημαϊκός που έχει μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, δεν μπορούσε να διεκδικήσει ξανά την προεδρία έπειτα από δύο συναπτές τετραετείς θητείες.
Διαδέχθηκε τον Μεχία στην προεδρία το 2004.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 [01:00 ώρα Ελλάδας] στην χώρα της Καραϊβικής των 10 εκατ. κατοίκων, που μοιράζεται το νησί Ισπανιόλα με την Αϊτή.

Η ψηφοφορία καθυστέρησε σε ορισμένα εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας λόγω του άσχημου καιρού και της καθυστερημένης άφιξης των εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκαν κάποια επεισόδια βία, αλλά συνολικά η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σχετικά ομαλά σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Ροζάριο, πρόεδρο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.

Και τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορήθηκαν για αγορά ψήφων.

Οι εκλογικοί παρατηρητές επιβεβαίωσαν ορισμένες περιπτώσεις που συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά είπαν ότι τα κρούσματα αυτά ήταν μεμονωμένα και δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ο επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εκλογές αποτέλεσαν μια «επιτυχία» και μια «γιορτή για την δημοκρατία».

Το PLD και το PRD έχουν αριστερές ρίζες, αλλά πλέον και τα δύο κόμματα πλέον είναι υπέρ της οικονομίας της αγοράς και των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα μέσα στην ημέρα, ενώ εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί την 24η Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα