Πούτιν: Η Ελλάδα μπήκε τεχνητά στην κρίση

Αμέριστη συμπαράσταση προς τη χώρα μας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας μάλιστα χθες σε οικονομικό φόρουμ ότι η Ελλάδα μπήκε τεχνητά στην κρίση!

«Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της» ήταν επί λέξει τα λόγια του. Πρόσθεσε επίσης ότι «της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο», σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο της απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας, χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτή την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι πολλές είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο «στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν» όπως είπε στο Φόρουμ «Ρωσία 2012».

Δεν στάθηκε όμως μόνο εκεί. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας συμπλήρωσε πως «το θέμα δεν είναι ότι οι Ελληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν. Απλώς δεν έχουν δημιουργηθεί στη χώρα οι δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Μετά τις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που είχαν υπογραφεί επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή το κλίμα ήταν άριστο. Και είχε γίνει ακόμη καλύτερο όταν παραγγείλαμε και οπλικά συστήματα.

Οταν όμως το εξοπλιστικό πρόγραμμα «πάγωσε» και οι συμφωνίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου σταμάτησαν (με ευθύνη πρωτίστως της Βουλγαρίας), οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν. Το κλίμα ωστόσο στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα ήταν άριστο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα