Ο Σόιμπλε η απόπειρα δολοφονίας και η αναπηρία

Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων μηνών στη χώρα μας - και όχι μόνο. Εχει δεχτεί δριμεία κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης καθώς επιμένει σε μια στρατηγική συνεχούς λιτότητας, όπως προκύπτει και από τη Σύνοδο Κορυφής. Μετακινείται με τη βοήθεια αναπηρικού καροτσιού.

Ωστόσο, είναι από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς, παρ’ όλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει τα κάτω άκρα του. Ο λόγος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πριν από είκοσι ένα χρόνια έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Ο κ. Σόιμπλε είναι επί σειρά ετών πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961. Ηταν 2 Οκτωβρίου του 1990. Ο Σόιμπλε ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Οπεναου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν τρεις πυροβολισμοί.

Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά τον σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω. Τον είχε συνθλίψει η σφαίρα. Απέκτησε ένα ακόμη τραύμα στο πρόσωπο, το οποίο όμως ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.

Παρά ταύτα, ο Σόιμπλε δεν κατέθεσε τα όπλα και λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 1991 επέστρεψε δριμύτερος, ως πρόεδρος -πλέον- του CDU. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή από τότε έως σήμερα, με σημαντικότερο σταθμό ίσως την οικουμενική κυβέρνηση Μέρκελ το 2005, όπου ο Σόιμ [Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.] μπλε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, όντας ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, για τη διαχείριση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο 37χρονος Ντίετερ Κάουφμαν ήταν ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη. Ψυχικά ασθενής και όχι άγνωστος στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Για τουλάχιστον επτά χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Μάλιστα, δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Στην απολογία του υποστήριξε πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια. Οι δικαστές τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα