Troy Davis: Θα εκτελεστεί, παρά τις αμφιβολίες

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον αμφιβολίες για την ενοχή του, παρά το γεγονός ότι πολλές προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Πάπας, νομπελίστες, ένας πρώην διευθυντής του FBI και 51 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υποστηρίζουν πως η καταδίκη του ήταν αποτέλεσμα δικαστικής πλάνης, το Συμβούλιο Χαρίτων της Τζόρτζια απέρριψε το τελευταίο αίτημα του Τρόι Ντέιβις για μετατροπή της ποινής του. Αυτή ήταν και η ύστατη προσφυγή του 42χρονου Ντέιβις, καθώς ο κυβερνήτης της Τζόρτζια δεν έχει δικαιοδοσία απονομής χάριτος σε θανατοποινίτες.

Ο Τρόι Ντέιβις θα εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση στις 02.00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στη φυλακή του Τζάκσον. Εντούτοις, στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά τη δίκη του δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή του. «Αν ο Τρόι Ντέιβις εκτελεστεί, η Τζόρτζια μπορεί θαυμάσια να έχει εκτελέσει έναν αθώο άνθρωπο», δήλωσε ο Λάρι Κοξ, ο διευθυντής του αμερικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που η πολιτεία της Τζόρτζια θα επιχειρήσει να εκτελέσει τον Ντέιβις, ο οποίος κρίθηκε το 1991 ένοχος για το φόνο, τον 1989, του αστυνομικού Μαρκ Μακφέιλ. Ο Μακφέιλ ήταν εκτός υπηρεσίας όταν έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου της Σαβάνα, αφού έσπευσε να βοηθήσει έναν άστεγο που δεχόταν επίθεση. Ο Ντέιβις δήλωνε ανέκαθεν πως είναι αθώος. Δεν υπάρχει DNA ούτε αποτυπώματα ούτε το όπλο του εγκλήματος ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τον φόνο. Επτά από τους εννέα μάρτυρες κατηγορίας έχουν ανακαλέσει τις καταθέσεις τους εναντίον του.

«Δεν ήταν αλήθεια αυτά που κατέθεσα εναντίον του Τρόι στη δίκη», δήλωσε ενόρκως ένας από αυτούς το 2002. «Ουδέποτε είδα τον Τρόι να κάνει το παραμικρό σ' αυτό τον άνθρωπο. Είπα το αντίθετο στη δίκη επειδή φοβόμουν ότι η αστυνομία θα με έριχνε στη φυλακή ως συνεργό, αν έλεγα την αλήθεια για ό,τι συνέβη». Από τη δίκη μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί επίσης δύο άλλοι μάρτυρες που λένε πως ένας άλλος, ο Σιλβέστερ Κόουλς, ομολόγησε πως διέπραξε τον φόνο. Επιπλέον ο Κόουλς είναι ο ένας από τους δύο μάρτυρες στη δίκη που δεν έχουν ανακαλέσει τις καταθέσεις τους εναντίον του Ντέιβις...

Η περίπτωση του Ντέιβις έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο επειδή φανερώνει πόσο δύσκολο είναι για έναν μαύρο και φτωχό να έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον βαθύ Νότο τους. Φανερώνει επίσης την πραγματικότητα της θανατικής ποινής, καθώς εκτελούνται δυσανάλογα πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από εθνικές μειονότητες. Ο δικηγόρος του Ντέιβις είπε χθες πως το Συμβούλιο Χαρίτων, το οποίο δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την απόφασή του, ήταν η τελευταία ελπίδα του πελάτη του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα