Κυκλώνας Αϊρίν: Πλησιάζει στην Νέα Υόρκη. Live

Ο κυκλώνας «Αϊρίν» πέρασε από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και άνεμοι που αντιστοιχούν σε τροπική καταιγίδα σάρωσαν τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ, ενώ 7 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Ντέλαγουερ, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ).

Πόλεις πλημμυρισμένες και 400.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, κάτοικοι έντρομοι και ανήσυχοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, 98.000 μέλη της Εθνοφυλακής σε επιφυλακή και υπηρεσίες επί ποδός πολέμου, συνθέτουν το σκηνικό στις πολιτείες που «σαρώνει» ο κυκλώνας.

Τρία θύματα και έναν αγνοούμενο έχει ήδη αφήσει πίσω του ο κυκλώνας «Αϊρίν», που από το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) «σαρώνει» τις ΗΠΑ προκαλώντας καταστροφές και προβλήματα. Στο μεταξύ, η Νέα Υόρκη μοιάζει με πόλη - φάντασμα καθώς θα «υποδεχθεί» τον κυκλώνα τις επόμενες ώρες.

Η γιγάντια δίνη έχει διάμετρο 800 χιλιόμετρα, οι άνεμοί της φτάνουν τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα, κινείται βόρεια με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται να φτάσει στη Νέα Αγγλία, το βορειοανατολικό άκρο των ΗΠΑ, εντός της Κυριακής.

Εκτός από τον άνεμο και τις βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι απειλούνται και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς ο κυκλώνας σπρώχνει το νερό προς τα δυτικά με κύματα που φτάνουν τα 2,1 μέτρα!

Εκκενώθηκε ακόμα και το Μανχάταν

Παρά το ότι υποβαθμίστηκε στην πρώτη κλίμακα επικινδυνότητας, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης απηύθυνε νέα έκκληση σε δραματικούς τόνους, καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και ενάντια στο νόμο», είπε ο Μάικλ Μπλουμπεργκ.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ακόμα και σε συνοικίες της Νέας Υόρκης όπως το Μπάτερι Παρκ στο Κάτω Μανχάταν, η ακτή του Κουίνς και το Κόνι Άιλαντ του Μπρούκλιν.


Το μετρό της πόλης, το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν, ενώ περίπου 8.300 πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς τα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά.



Ο Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, σε μήνυμά του το βράδυ της Παρασκευής κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι «σοβαρές και ιστορικές».



Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κυκλώνας πέρασε από την Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του 5 νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές.


Live broadcast by Ustream

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ TYΦΩΝΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Ζημιές ύψους έως και 14 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο τυφώνας Αϊρίν μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρεία Kinetic Analysis που ασχολείται με την πρόβλεψη των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι, ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει σήμερα το πρωί τη Βόρεια Καρολίνα και αργότερα τη Νέα Υόρκη. Ο διευθυντής της εταιρείας Kinetic Analysis Τσακ Ουάτσον δήλωσε πως οι ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.

Οι ζημιές αυτές προέρχονται από κτήρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με τη διακοπή λειτουργίας εταιρειών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης. Το ύψος τους εξαρτάται από την ένταση με την οποία ο τυφώνας θα πλήξει τη Νέα Υόρκη. «Μια διαφορά 32 χιλιομέτρων στο επίπεδο των περιοχών που θα βρεθεί το κέντρο του τυφώνα είναι πιθανό να διπλασιάσει τις ζημιές» τόνισε ο Ουάτσον.



Κλείνουν αεροδρόμια

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κυκλώνα Αϊρίν, τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης πρόκειται να κλείσουν το Σάββατο από το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης, όπως ανακοίνωσαν χθες οι Αρχές των Η.Π.Α.. Η απόφαση αφορά το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, το ΛαΓκάρντια και αυτό του Νιούαρκ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρχής της πολιτικής αεροπορίας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα