Μαύρη επέτειος της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ

Πέρασαν 25 χρόνια από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τη ραδιενέργεια και τη μόλυνση.

Στις 26 Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, στα σύνορα Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, εξερράγη και το πυρηνικό του νέφος σκέπασε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αλλά κυρίως εκείνες τις τρεις χώρες, που τότε ανήκαν στην ΕΣΣΔ.

Η μαύρη επέτειος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένης της πρόσφατης καταστροφής στην Ιαπωνία και τις ανησυχίες για τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Στο Τσερνόμπιλ θα μεταβεί ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στη 1.20 το πρωί η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα

25 χρόνια μετά, το δυστύχημα εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η φοβερή αυτή καταστροφή, που στις παλαιότερες γενιές αναμόχλευσε μνήμες της τραγωδίας της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και στις νεότερες έσπειρε τον πανικό και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, δύο δεκαετίες μετά, παραμένει «ανοιχτή πληγή», αφού ο κίνδυνος δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως και οι αρνητικές συνέπειές της παραμένουν ορατές στις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει κλείσει από το 2000, εν τούτοις κάτω από τη ραγισμένη σαρκοφάγο, που περικλείει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, εξακολουθούν να παραμένουν 200 τόννοι ραδιενεργού μάγματος, που αποτελούν μία διαρκή απειλή.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το δυστύχημα προκάλεσε ή πρόκειται να προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 4-9 χιλιάδων ανθρώπων. Οικολογικές οργανώσεις ωστόσο εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του δυστυχήματος στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι ξερριζώθηκαν από πόλεις και χωριά που βρίσκονταν κοντά στο Τσερνόμπιλ--περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία--ενώ 5.000 παιδιά διαγνώσθηκαν με καρκίνο του θυροειδούς τα χρόνια που ακολούθησαν το 1986. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές που βρέθηκαν στο δρόμο της ραδιενέργειας ζουν έκτοτε υπό το κράτος του φόβου για την υγεία τους.

Πόλη φάντασμα παραμένει και το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για να φιλοξενήσει τους εργάτες του Τσερνομπίλ.

Στο Τσερνόμπιλ θα μεταβεί την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι το «βασικό μάθημα» που πρέπει να πάρουμε από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε περιστατικά πυρηνικών ατυχημάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία, την οποία είχαν αποκρύψει οι τότε σοβιετικές Αρχές, δήλωσε: «Το βασικό μάθημα είναι η ανάγκη να λέμε την αλήθεια στους ανθρώπους, επειδή ο κόσμος είναι εξαιρετικά εύθραυστος και είμαστε απολύτως αλληλοεξαρτώμενοι, και οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, ή να μην ειπωθούν όλα [...] καταλήγει σε τραγωδία».

Στο Τσερνόμπιλ θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος παρέστη μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο σε αγρυπνία με κεριά στο Κίεβο.

Η μαύρη αυτή επέτειος συμπίπτει με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα είναι σαν το δίδυμο του Τσερνόμπιλ» λέει ο Πάβελ Βντοβιτσένκο, 59 ετών, που ζούσε το 1986 σε ακτίνα 180 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στο Μπριάσνκ, σε μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

«Οι επιχειρήσεις πτώχευσαν, η γεωργία κατέρρευσε, δεν υπάρχει πια δουλειά» λέει πριν αναφερθεί στην κύρια ανησυχία του, την υγεία.

«Οι άνθρωποι στο Τσερνόμπιλ χτυπήθηκαν από τον καρκίνο μετά το δυστύχημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στη Φουκουσίμα» πρόσθεσε.

«Τα θύματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα πρέπει να συνεργασθούν για να μην υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές» λέει.

Το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα έχουν καταταχθεί στην ίδια βαθμίδα της κλίμακας σοβαρότητας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, αλλά είναι διαφορετικής φύσης, κυρίως εξαιτίας του επιπέδου διαρροής ραδιενέργειας που είναι στην περίπτωση της Φουκουσίμα δέκα φοράς χαμηλότερη από του Τσερνόμπιλ.

Διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία

Τη Δευτέρα εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε Γαλλία και Γερμανία, ζητώντας το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε γέφυρες πάνω από τον Ρήνο, καθώς και σε αρκετούς γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως: «Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα, ποτέ ξανά», ενώ πέταξαν και λουλούδια στον Ρήνο, σε μία συμβολική κίνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα