Το ραδιενεργό νέφος έφτασε και στην Ελλάδα

Το ραδιενεργό νέφος της Ιαπωνίας έφτασε στην Ελλάδα... Οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα ίχνη στην ατμόσφαιρα, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς η ποσότητα που ήρθε στη χώρα μας δεν είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), οι πρώτες ποσότητες ραδιενεργού νέφους έφτασαν στη χώρα μας στις 24 Μαρτίου: «Οι εξειδικευμένες εργαστηριακές μετρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 24-25 Μαρτίου έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3, ποσότητα που επί του πρακτέου σημαίνει 125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα».

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι συγκεντρώσεις αυτές αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξης του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος, οπότε όπως εκτιμούν τα μέλη της επιτροπής: «Αυτονόητα, δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Οπως τονίζει μιλώντας στην «Espresso» ο πυρηνικός φυσικός Ανδρέας Θεοφίλου, «οι ποσότητες που φτάνουν στην ελληνική ατμόσφαιρα είναι τόσο εξασθενημένες που είναι δύσκολα μετρήσιμες. Ακόμα και το χειρότερο σενάριο καταστροφής να συμβεί στην Ιαπωνία, εδώ στην Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι πολύ μεγάλες οι αποστάσεις και οι ποσότητες των ραδιενεργών υλικών όσο ταξιδεύουν εξασθενούν».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοφίλου, ακόμα και αυτές οι ποσότητες που φεύγουν όλες αυτές τις ημέρες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην Ιαπωνία συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα είδος εκτόνωσης της ενέργειας, που διαφεύγει σε συγκεκριμένες ποσότητες, αφήνοντας να περνά ο χρόνος υποδιπλασιασμού της ζωής των επικίνδυνων υλικών.

Φυσικά, η ΕΕΑΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία και ελέγχει με συστηματικές μετρήσεις τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μέχρι σήμερα δεν έχει παραστεί ανάγκη από καμία ευρωπαϊκή χώρα να ληφθούν -έστω και προληπτικά- οποιαδήποτε μέτρα.

Ψυχραιμία συνέστησε μιλώντας στην «Espresso» και ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο πυρηνικός φυσικός Στέργιος Γκανάτσιος: «Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Ιάπωνες επιστήμονες για τα επίπεδα διαρροής της ραδιενέργειας, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η χώρα μας. Ομως, δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα τι θα γίνει αν καταστραφούν ολοκληρωτικά οι αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα. Εκεί ίσως πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα, σε συνεργασία και με την επιστήμη της μετεωρολογίας, αν και οι ποσότητες που τελικά θα φτάσουν σε εμάς δεν θα είναι τόσο μεγάλες που να προκαλέσουν τεράστιους κινδύνους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα