Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Αν οι αστυνομικοί είχαν κάνει ό,τι έπρεπε, η Κυριακή θα ζούσε, φταίνε όλοι

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Αν οι αστυνομικοί είχαν κάνει ό,τι έπρεπε, η Κυριακή θα ζούσε, φταίνε όλοι

Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα της άτυχης Κυριακής Γρίβα, που το μοιραίο βράδυ της 1ης Απριλίου δολοφονήθηκε από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της μπροστά στον ειδικό φρουρό που βρισκόταν μέσα στο φυλάκιό του, στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Γεμάτος οργή, ο Αθανάσιος Γρίβας περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της κόρης του και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον χαμό της.

«Έχουν περάσει ήδη 40 ημέρες από τον φρικτό θάνατο του παιδιού μου από τον δολοφόνο της. Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα για το πόρισμα της διενεργηθείσης ένορκης διοικητικής εξέτασης και διαπιστώνω ότι περιορίζονται οι ευθύνες σε ορισμένα άτομα. Όμως, όλοι οι παρόντες αστυνομικοί στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων την 1η/4/2024 είναι υπεύθυνοι. Και ο αστυνομικός που ειρωνικά και περιπαικτικά απαντά στο κορίτσι μου με τη φράση “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, αλλά και όσοι ανώτεροι τους τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις», δηλώνει στη Realnews ο πατέρας της 28χρονης, τονίζοντας ότι την τραγική εκείνη νύχτα οι αστυνομικοί δεν προστάτευσαν την Κυριακή ως όφειλαν.

Λάθη και παραλείψεις

Ο Αθ. Γρίβας αναφέρεται στα λάθη και στις παραλείψεις το βράδυ της 1ης Απριλίου και καταλογίζει ευθύνες σε όλους όσοι ήταν παρόντες. «Ρωτώ: Ποιος τοποθέτησε τον καταδικασμένο φρουρό, ποιος τοποθέτησε την άπειρη αξιωματικό σε αυτό το πόστο; Και αν ήταν άπειρη η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και η οδη- γός της που ήταν παρούσες, αν μη τι άλλο, ήταν έμπειρες. Όλοι φταίνε! Ο καθένας ανάλογα με το καθήκον του που υποχρεούτο να πράξει, αλλά δεν το έκανε εκείνη την ημέρα», λέει ο άτυχος πατέρας.

«Περιμένω να πληροφορηθώ τις ποινές που θα τους επιβληθούν. Το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω, όμως πρέπει να τιμωρηθούν. Αν είχαν κάνει ό,τι έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί, το παιδί μου δεν θα είχε δολοφονηθεί το βράδυ εκείνο στον χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Θα ζούσε…», καταλήγει ο Αθ. Γρίβας.

Καθυστέρηση

Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στη Δικαιοσύνη κάνει λόγο η Ελένη Μαζαράκη, δικηγόρος του πατέρα της Κυριακής. «Υπάρχει η υπόθεση του φόνου που έχει καθυστερήσει και εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης. Συγκεκριμένα, έχει καθυστερήσει η προσκόμιση στο γραφείο της ανακρίτριας της ιατροδικαστικής έκθεσης, η οποία έχει ολοκληρωθεί. Αναμένουμε και τις τοξικολογικές εκθέσεις. Ωστόσο, πρέπει να διαβιβαστεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, καθώς και οι τρεις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων που διορίστηκαν από τον κατηγορούμενο και από την πλευρά της οικογένειας της Κυριακής», δηλώνει στην «R» η Ελ. Μαζαράκη.

Την ίδια στιγμή, η δικηγόρος τονίζει ότι, πέρα από την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από την Αστυνομία, εκκρεμεί και προκαταρκτική εντολή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι ποινική διαδικασία και έρευνα για τους αστυνομικούς. Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί από τις 5 Απριλίου στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Φρονώ ότι, λόγω του κατεπείγοντος και της σοβαρότητας και της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Το ζητούμενο είναι ότι όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα. Και για συμβολικούς λόγους θα έπρεπε οι Αρχές να πράξουν γρηγορότερα, ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι τέτοια εγκλήματα τιμωρούνται», λέει η δικηγόρος του πατέρα της Κυριακής.

Βίαιο παρελθόν

Σχολιάζοντας το βίαιο παρελθόν του δολοφόνου της 28χρονης κοπέλας, η Ελ. Μαζαράκη αναφέρει ότι η προηγούμενη μήνυση της Κυριακής σε βάρος του δράστη αφορούσε ενδοοικογενειακή βία και βιασμό, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο γιατί την απέσυρε το θύμα. Ο δράστης το 2019 είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα στο Ίλιον για σωματική βλάβη, βία κατά υπαλλήλων και εξύβριση, το 2020 για μικροποσότητες ηρωίνης, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και ασέλγεια, μετά από μήνυση της Κυριακής.

Παράλληλα, η δικηγόρος επισημαίνει ότι τα ψυχιατρικά προβλήματα που επικαλείται από την πρώτη στιγμή ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδειχθούν από τους ειδικούς που τον έχουν εξετάσει.

Από την πλευρά της, η Mυρτώ Σαμαρά, ψυχίατρος και διορισμένη τεχνική σύμβουλος από τη οικογένεια της Κυριακής, μιλά στην «R», σημειώνοντας πως, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι ιατρικές εξετάσεις για τον δράστη, έχει σχηματισμένη εικόνα για την ψυχιατρική κατάστασή του. «Αναμένουμε να γίνουν κάποιες εξετάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η έκθεση.

Αν δεν εκκρεμούσαν αυτές οι εξετάσεις, εγώ θα μπορούσα ήδη να έχω δώσει την έκθεσή μου, καθώς έχω σχηματισμένη άποψη. Δεν περιμένω να αλλάξει η εικόνα από τις ιατρικές εξετάσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα. Ωστόσο, θα πρέπει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και αυτές. Συγκεκριμένα, μία από τις εξετάσεις είναι μαγνητική και ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», σημειώνει χαρακτηριστικά η M. Σαμαρά.

Κόλαφος φέρεται να είναι το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων το βράδυ που δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πόρισμα αναμένεται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρουν, με το πόρισμα αποδεικνύεται ότι προχώρησαν άμεσα η έρευνα και ο εσωτερικός έλεγχος από την Αστυνομία για το τραγικό συμβάν και ότι όλα έρχονται στο φως. Τέλος, αποδεικνύεται ότι, παρά το γεγονός πως υπήρχαν πρωτόκολλο και υπηρεσιακές διαδικασίες, οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί δεν τις ακολούθησαν.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο πόρισμα της ΕΔΕ επιρρίπτονται ευθύνες στον ειδικό φρουρό που βρισκόταν στο φυλάκιο εκείνο το βράδυ, στην επόπτρια αξιωματικό, στην αξιωματικό υπηρεσίας, από την οποία η Κυριακή ζήτησε περιπολικό, αλλά και στον τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης, που ειρωνεύτηκε λέγοντας πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Συγκεκριμένα, από την ΕΔΕ προκύπτει ότι ο φρουρός δεν προέβη σε καμία προβλεπόμενη ενέργεια για να αποτρέψει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κυριακής, που έγινε μόλις ενάμισι μέτρο μακριά από το φυλάκιο όπου βρισκόταν. Σημειώνεται ότι η 28χρονη είχε μιλήσει με τον φρουρό κατά της άφιξή της στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

Σε ό,τι αφορά την επόπτρια αξιωματικό, δεν διέθεσε το περιπολικό του τμήματος στην Κυριακή και παράλληλα δεν ενημέρωσε τον διοικητή της υπηρεσίας της, ως όφειλε. Επίσης, δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στην 22χρονη αξιωματικό υπηρεσίας, ενώ δεν ζήτησε περιπολικό και από το «100». Λανθασμένη αξιολόγηση στους λόγους προσέλευσης της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα φέρεται να έκανε η αξιωματικός υπηρεσίας, η οποία ρώτησε την άτυχη γυναίκα εάν επιθυμεί να κάνει μήνυση στον πρώην σύντροφό της, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να το πράξει αυτεπάγγελτα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αστυνομικός της Αμεσης Δράσης, ο οποίος μιλούσε τηλεφωνικά με την Κυριακή και είπε ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», όταν η 28χρονη αιτήθηκε αστυνομική συνοδεία, δεν ζήτησε τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της Κυριακής για να προχωρήσει στον εντοπισμό του. Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται νέα στοιχεία και βίντεο με τις κινήσεις τόσο του δράστη που επιτέθηκε και μαχαίρωσε την άτυχη Κυριακή όσο και με τις κινήσεις των αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

Κάμερες ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων της περιοχής έχει καταγραφεί μεγάλο μέρος της δολοφονικής επίθεσης του 39χρονου εναντίον της 28χρονης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, φαίνεται η στιγμή που η 28χρονη βγαίνει από το αστυνομικό τμήμα, ενώ μιλά στο τηλέφωνο με την Άμεση Δράση. Η άτυχη κοπέλα κινείται μαζί με τον φίλο της, ο οποίος τη συνόδευσε στο τμήμα, πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή, αφού έχουν περπατήσει περίπου 20 μέτρα, σταματούν και η 28χρονη Κυριακή βλέπει τον πρώην σύντροφό της να φωνάζει «εδώ είναι!».

Έντρομη, γυρίζει μαζί με τον φίλο της για να επιστρέψουν στο αστυνομικό τμήμα. Ο δράστης, τότε, επιτίθεται ξαφνικά από πίσω, την πιάνει αγκαλιά από τη μέση και τη μαχαιρώνει στην πλάτη και στα πλευρά με μαχαίρι κουζίνας, όσο εκείνη προσπαθεί να γλιτώσει και να ξεφύγει, πριν πέσει αιμόφυρτη μπροστά από το φυλάκιο.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα