Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού - Ένα αυθεντικό κίνημα των πολιτών

Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού - Ένα αυθεντικό κίνημα των πολιτών

Όχι μόνο με τις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τετάρτης αλλά και με την υπογραφή τους πολίτες από κάθε σημείο της χώρας βροντοφώναξαν πως ζητούν απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, οι υπογραφές στο ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων, του δυστυχήματος των Τεμπών, με αίτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση τόσο του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όσο και της βουλευτικής ασυλίας ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, και συνεχώς αυξάνονται.

Πρόκειται για ένα αριθμό που όχι μόνο εντυπωσιάζει, αλλά είναι και η πρώτη φορά που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τη βούληση του λαού και όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Τι ορίζει το Σύνταγμα
Συγκεκριμένα, βάση του άρθρου 73 του Συντάγματος: «Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου».

Η νέα αυτή εξέλιξη, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Θα σεβαστεί όσα ορίζει το Σύνταγμα; Θα περιφρονήσει τη βούληση ενός αυθεντικού κινήματος πολιτών; Και ποια θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στη Βουλή, καθώς πλέον εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο νέος στόχος είναι πλέον το 1,5 εκατ. όμως ήδη είναι σαφές πως οι πολίτες ζητούν η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων αλλά και των παραλείψεών τους.

Το ψήφισμα, που ξεκίνησε με πρωτοβουλίας της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας της Μάρθης, που χάθηκε άδικα στα Τέμπη και η οποία με αφορμή τη μαύρη επέτειο μίλησε στο iEidiseis.

To ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα