Μαρία Καρυστιανού: Η κατάθεση ψυχής που εξέθεσε τον Καραμανλή και την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Μαρία Καρυστιανού: Η κατάθεση ψυχής που εξέθεσε τον Καραμανλή και την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της παιδιάτρου Μαρίας Καρυστιανού – μητέρας θύματος και προέδρου του συλλόγου των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 – έφερε την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιμέτωπους με τον χειρότερο εφιάλτη τους.

 Με την αλήθεια για το τι και ποιος έφταιξε και οδηγήθηκαν στον θάνατο οι 57 επιβάτες -στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. 

 Μιλώντας ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αλήθεια αλλά όπως τόνισε, η απόδοση της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Θα αποδοθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είπε. Εύχομαι να έρθει γρήγορα μέσω της Δικαιοσύνης. Και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά τέτοιος θανάτους».

Με τεκμηριωμένο τρόπο έδειξε προς την πλευρά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και σε όσους έσπευσαν να κλείσουν την υπόθεση δηλώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.

Επιμένοντας μάλιστα στην άρση ασυλίας του υπουργού ανέφερε: «Aυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις;».

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμην των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών».

 Τα όσα είπε η μητέρα της άτυχης 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και έφεραν σε δύσκολη θέση τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εξεταστική επιτροπή δεν βρέθηκε ένας  βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος να κάνει μία ερώτηση στην κ. Καρυστιανού η οποία απόλυτα ψύχραιμα και με αξιοπρέπεια περιέγραψε  τους λόγους για τους οποίους έγινε το δυστύχημα αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που πρέπει. 

Η ομιλία της, η οποία κατέκλυσε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης περιείχε στοιχεία έρευνας για το πως και γιατί συνέβη το τραγικό δυστύχημα αλλά και τεκμηριωμένες αναφορές για τον ρόλο που έπαιξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα οποία και εκείνη την εποχή είχαν εκφράσει παρασκηνιακά τον προβληματισμό τους για την στάση του  κόμματος τους,-το οποίο δεν  είχε συναινέσει στην  προανακριτική επιτροπή  για την Κώστα Καραμανλή, σημείωναν με νόημα  ότι σε πολλά από αυτά που είπε η κ. Καρυστιανού είχε δίκιο, όμως δεν μπορούσαν να αφήσουν τον πρώην υπουργό να εκτεθεί δικαστικά.

 
Έλεγαν ακόμα ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί και αβλεψίες τα οποία σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων  αποκαλύπτουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. 

Η κυρία Καρυστιανού, αναφέρθηκε επίσης στην κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση της Λάρισας που τοποθετήθηκε μετά από έξι μήνες επαναλειτουργίας του συρμού και κόστισε, όπως είπε 200.000 ευρώ, σε αντιδιαστολή με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, που, όπως είπε, κόστισε 650.000 ευρώ και εγκρίθηκε σε 15 ημέρες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός της είπε πως προχώρησε στο μπάζωμα της τραγωδίας μετά από εντολή υπουργών και του πρωθυπουργού. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος  ρωτήθηκε για το θέμα, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν ισχύει κάτι τέτοιο: «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, υπάρχουν και μαρτυρίες ανθρώπων που κανείς δεν μπορεί να συμμερισθεί τον πόνο τους, αν δεν το έχει ζήσει αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να περιμένω να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Κάθε μαρτυρία, προφανώς, είναι σεβαστή, αξιολογείται εάν ισχύει ή όχι, κρίνεται όπως σε κάθε υπόθεση, σε κάθε δικαστήριο, σε κάθε Εξεταστική Επιτροπή. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δικός μου ρόλος, ούτε θα μπορούσα εγώ να γνωρίζω τι ισχύει και τι δεν ισχύει και αν έχει ειπωθεί το οτιδήποτε, σε μια διαδικασία που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Άρα, κανένα σχόλιο για καμία μαρτυρική κατάθεση. Περιμένουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε τα πορίσματα».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα