Υποδομές: Μεγάλα προβλήματα παρουσιάζει και η γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Υποδομές: Μεγάλα προβλήματα παρουσιάζει και η γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Εκτός από το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι επί σειρά ετών υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες υποδομές στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η γέφυρα Καλατράβα στην λεωφόρο Κατεχάκη, μπορεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, κ. Καρύδη, να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης.

Όπως φαίνεται από την αυτοψία που έκανε το MEGA και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λάππας, υπάρχει σκουριά στους σφικτήρες των καλωδίων που δημιουργούν τις ακτίνες της γέφυρας.

Το δάπεδο της γέφυρας στα περισσότερα σημεία έχει υποστεί φθορές έχει φύγει όλο το καουτσούκ που δημιουργεί ουσιαστικά την μόνωση του δαπέδου.

Η εν λόγω γέφυρα όταν παραδόθηκε το 2004, – που κόστισε 3 εκ. ευρώ – έναν χρόνο μετά, το 2005, έκλεισε, γιατί όπως απεδείχθη ήταν πολύ κακής ποιότητας η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε και έτσι με βάση τις μελέτες που έγιναν έπρεπε το ξύλο να αντικατασταθεί.

Η συγκεκριμένη γέφυρα ανήκει στη ΣΤΑ.ΣΥ, γιατί όταν δημιουργήθηκε, θεωρήθηκε συμπληρωματικό έργο του μετρό, καθώς ενώνει την μία είσοδο του μετρό με την απέναντι.

Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει ωστόσο την τεχνογνωσία να την συντηρήσει και να ελέγξει τη γέφυρα. Το 2021 ανέθεσαν  μελέτη σε κάποιο τεχνικό γραφείο προκειμένου να βρει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά – ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα συντήρησης της γέφυρας Καλατράβα – εστάλη στη ΣΤΑ.ΣΥ όμως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει τη δυνατότητα να την εφαρμόσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα